Laaniste sõnul õhutemperatuuri ja õietolmu hulga põhjal mingeid üldistusi teha ei saa. Õietolmuallergia kulg on väga individuaalne. Paljudel annavad ka üliväikesed tolmukogused ägedaid reaktsioone. "Ja nende jaoks on vinduv kevad eriti pikk ja piinarikas," selgitab toher.

Sooja kevade korral õitsevad taimed paari päeva jooksul kiiresti ära, õhus on korraga väga palju õietolmu, aga siis see kaob ja allergikute elu läheb hoobilt mõnusamaks.

Tänavu on aga teisiti. Kui tavaliselt on kask juuni alguseks õitsemise lõpetanud, siis mõned päevad tagasi olid kase õietolmu näitajad õhus jälle kõrged, viitab Laaniste, ja lisab, et selliseid päevi tuleb lähiajal tõenäoliselt ette veelgi.

Mai lõpus hakkasid õitsema ka kõrrelised. Nende õitsemisperiood kestab kuni suve lõpuni, sest erinevad liigid õitsevad erineval ajal.

Juuli teisest poolest alustab õitsemist puju, õitsemisperiood võib kesta kuni septembrini.

Õietolm on välisõhus leiduv allergeen, mis tungib koos sissehingatava õhuga bronhidesse ning põhjustab õietolmule tundlike inimeste seas allergilisi vaevusi, sh astmat ja heinapalavikku.

Õhu õietolmusisalduse kohta saab igapäevaselt andmeid allergialiidu kodulehelt (monitooring pollen). Seirepunktid asuvad viies linnas: Jõhvis, Tallinnas, Kuressaares, Pärnus ja Tartus.