Toimeainepõhine retsept

Eestis on müügil mitmelt ravimitootjalt sama toimeaine sisalduse ja ravimvormiga (nt tablett) ravimpreparaate. Väga oluline on teada, et kõik sama toimeainet samas ravimvormis sisaldavad ravimipakendid vastavad toime, ohutuse ja kvaliteedi osas ühesugustele nõuetele. Seega võib väita, et sama toimeainega ravimitele ei laiene tuntud käibetõde, et kallim on parem.

Kõikides ravimites on toimeaine, mis ravib või leevendab haigust. Abiained on vajalikud selleks, et toimeaine oleks manustatav soovitud kujul (nt tablett, salv, aerosool), ühtlasi annavad need maitse, värvi jms. See kehtib nii käsimüügi- kui ka retsepti alusel väljastatavate ravimite kohta. Toimeainepõhine retsept tähendab seda, et kirjas on ravimi toimeaine, mitte kaubanduslik nimetus.

Möödunud aastal väljastati selliste retseptide alusel 86% kõikidest ravimitest. Seaduse järgi on arstil kohustus välja kirjutada toimeainepõhine retsept ning apteeker peab teavitama sobivatest sama toimeainet sisaldavatest ravimitest ja nende hindadest. Samuti lasub apteekril kohustus pakkuda soodsaimat sama toimeainega ravimpreparaati, mitte ainult kindla ravimi tootja pakendit, mida seni on tarvitatud.

Kuigi üldiselt on määratud toimeaine piires eri pakendite vahetamine ohutu, ei saa välistada, et arst peab meditsiinilistel põhjustel retsepti koostama pakendipõhiselt, s.t retseptile kirjutatakse konkreetse tootja kindla pakendi nimetus. See võib juhtuda näiteks siis, kui tegu on bioloogilise ravimiga, kitsa terapeutilise vahemikuga ravimiga või esineb tõendatud ülitundlikkus teiste sama toimeainega ravimite abiainete suhtes. Meditsiinilise põhjenduse kindla ravimipakendi eelistamiseks kirjutab arst ka retseptile ja alati võib selguse saamiseks üle küsida, kas ravimid kirjutati välja toimeainepõhise retseptiga.

Osta ravimeid mõistlikult

Arsti koostatud toimeainepõhine retsept on üks märksõna ratsionaalse ravimikasutuse juures. Oluline on ka apteekripoolne nõustamine ja koostöö patsiendile sobivaima pakendi valikul. Nende kahe tegutsemisviisiga luuakse eeldused, et oskaksime teha õigeid valikuid ja sellest tulenevalt säästa.

2014. aastal oleksid patsiendid saanud teha otstarbekaid valikuid u 11 mln euro ulatuses ehk keskmiselt 1,40 eurot ühe soodusretsepti kohta. Kuigi Eesti õigusaktides on sätestatud arstide kohustus ravimeid välja kirjutada toimeainepõhiselt, apteekide kohustus hoida müügil kõige soodsamaid ravimeid ja esmalt just soodsamasse hinnaklassi kuuluvaid sama toimeainega ravimeid pakkuda, tasub alati ise ravimite väljakirjutamise-väljastamise protsessis aktiivselt osaleda.

Hoia oma kulutustel silm peal

Riigiportaalis Eesti.ee saab hõlpsalt veenduda, kas retsept kirjutati välja toimeainepõhiselt ja kas see kuulus hinnalt soodsamate hulka.

Toimeainepõhiselt koostatud retseptil on märge “Toimeainepõhine” (Retsepti detailinfo à Andmed arsti juures à Pakendi kood, nimetus, arv).

Konkreetse pakendi valikul on näha aga arsti põhjendus, miks just selle tootja konkreetne ravim antud raviskeemis vajalikuks osutus (Andmed arsti juures à Asendamatuse põhjendus).
Juba realiseeritud retseptide puhul näitab andmete kohal kollane infokastike, kas ostetud ravim kuulus soodsamasse gruppi või jäi ruumi ökonoomsusele.

Võimalikku säästu patsiendile ehk konkreetset summat näeb detailvaates (Retsepti detailinfo à Andmed apteegis à Võimalik sääst). Samuti näeb apteekri sisestatud selgitust kallima ravimi valiku kohta (Andmed apteegis à Apteekri lisaselgitus).

Riigiportaalis saab vaadata ka ülejäänud retseptide infot – millised veel kehtivad, kes olid ravimite ostjaks, milliseid osteti jne. Portaali saab siseneda ID-kaardi, mobiil-ID või pangalinkide kaudu.

Ravimite hindade erinevus
Toimeaine ja annusOdavaima alternatiiviOdavaimaKalleima alternatiiviKalleimaOdavama
hind apteegisalternatiivihind apteegisalternatiivija kallima
juhul patsiendijuhul patsiendiravimi
omaosalusomaosalusoma-
90% soodustuse90% soodustuseosaluste
korral retseptikorral retseptierinevus,
kohta*kohta *%
alendroonhape 70 mgpakend 70 mg N412,90 €3,72 €pakend 70 mg N425,12 €24,17 €649%
amlodipiin 10 mgpakend 10 mg N302,90 €2,96 €pakend 10 mg N3015,04 €25,81 €872%
atorvastatiin 20 mgpakend 20 mg N303,50 €1,84 €pakend 20 mg N3017,85 €29,82 €1620%
metoprolool 50 mgpakend 50 mg N302,30 €1,62 €pakend 50 mg N306,34 €9,41 €580%
rosuvastatiin 20 mgpakend 20 mg N307,65 €2,65 €pakend 20 mg N2839,93 €65,88 €2486%
diklofenak 100 mgpakend 100 mg N503,50 €1,49 €pakend 100 mg N289,23 €7,22 €484%
* Retseptile kirjutatakse tavaliselt kahe kuu ravimikogus.