Eestis praktiseeritav tervishoiumudel, mille ainsateks arengustimulaatoriteks on majanduskasv, heategevusfondid ning kulude kokkuhoid, ei ole jätkusuutlik ning on vastuolus põhiseadusega, leiab patsientide nõukoda.

"Need meetmed võivad küll abistada, kuid mitte asendada struktuurseid reforme, mida on tarvis läbi viia tervishoiuteenuste osutajate s.o.perearstid, eriarstid, apteekrid ja haiglad, omavahelise koostöö parandamiseks. Patsiendi omaosaluse jätkuval suurendamisel ning ainult majanduskasvul baseeruv arengustrateegia ei ole jätkusuutlik ning ei asenda reforme, mis tuleb kiiremas korras läbi viia arstiabi kättesaadavuse parandamiseks. Reformidega viivitamine suurendab järjepidevalt patsientide omaosalust ja ebavõrdsust ning halvendab veelgi vaesemate ning haigemate patsientide olukorda tervishoiuteenuste eest tasumisel," sõnas nõukoja esindaja Kaido Kolk.

Patsientide esindaja kinnitusel ei saa arstiabi kättesaadavust seada sõltuvusse üksnes majanduse kasvutempost, mis vähendaks omaosalust ning ebavõrdsust ning parandaks teenuse kättesaadavust eeskätt krooniliste haigete ning halvemal elujärjel olevate patsientide jaoks. 

Nõukoda pakub kriisi leevendamiseks mittesüülise vastutuskindlustuse sisse seadmist ning apteekrite integreerimist tervishoidu.

"Need meetmed ei eelda tervishoiu tulubaasi laiendamist ning tõotavad kõigi analüüside kohaselt korralikku süsteemisisest lisatulu esialgsete käivitamiskulude asemel," teatas nõukoda.