Tavaliselt otsustab taastusarst ravi vajaduse üle, milliseid protseduure on vaja teha ja kas patsient peab olema haiglaravil või saab protseduure teha ambulatoorselt. Ka teiste erialade arstid (nt neuroloogid) määravad oma patsientidele mõningaid taastusravi protseduure.

Haigekassa tasub nende taastusravi teenuste eest, mis on kantud haigekassa teenuste loetellu. Paljude teenuste juures on täpsustatud diagnoos või seisund, mille puhul nende eest tasutakse.

Haigekassa tasub füsioteraapia (sh basseinis), tegevusteraapia, massaažiseansi (mõõduka või tugeva halvatusega haigele), raviujumisseansi (liikumishäiretega haigele või liikumispuudega lapsele), mudaraviseansi (reumatoidse polüartriidi, Behterevi haiguse ja väljendunud liigesejäikusega haigele), külmvõimlemiskambri raviseansi ja speleoteraapia kroonilise bronhiidi või bronhiaalastmaga haigele (nn soolakamber). Uute teenustena on loetelus lümfiteraapia ja kuue minuti kõnnitest.

NB! Statsionaarses taastusravis katab haigekassa nii voodipäevatasud kui ka protseduurid ja uuringud.

Statsionaarne taastusravi

Seda vajatakse enamasti pärast rasket haigust, operatsiooni või traumat, teatud juhtudel ka krooniliste haigusseisundite või nende ägenemise korral.

Statsionaarse taastusravi korral rakendatakse nelja teenuse tasu piirhinda sõltuvalt patsiendi seisundist. Need neli on intensiivne funktsioone taastav taastusravi, funktsioone taastav taastusravi, funktsioone toetav taastusravi (vähemalt 19aastasele) ja funktsioone toetav taastusravi (alla 19aastasele).

Intensiivse funktsioone taastava taastusravi eest tasub täielikult haigekassa ja seda saab patsient kuue kuu jooksul pärast ägedat haigestumist, traumat või operatsiooni või 18 kuu jooksul pärast pea- või seljaajutraumat.

Intensiivset taastust on vaja juhtudel, kui on tekkinud raskekujuline või mõõdukas liikumis- ja/või siirdumisfunktsiooni häire ning vähemalt kaks raskekujulist või mõõdukat funktsioonihäiret (kõne-, neelamis-, mälu- ja/või kognitiivsete funktsioonide häired, põie ja soole töö häired, tegevuse piirang käe motoorika häire tõttu).

Funktsioone taastava statsionaarse taastusravi korral on võrreldes intensiivsega taastamist vajavaid funktsioone vähem. Funktsioone taastavat taastusravi saab kuue kuu jooksul pärast ägedat haigestumist, traumat või operatsiooni, mille tagajärjel on tekkinud raskekujuline või mõõdukas funktsioonihäire.

Mõlemal juhul tasub taastusraviteenuse eest haigekassa 100% ulatuses ja täiendavalt võib raviasutus patsiendilt küsida voodipäevatasu kuni 2,5 eurot päevas.

Funktsioone toetava statsionaarse taastusravi osutamisel tasub haigekassa täiskasvanute eest 80% teenuse maksumusest. Omaosalusena võib raviasutus vähemalt 19aastaselt patsiendilt võtta 20% teenuse hinnast (s.o kuni 11,40 eurot päevas) ja lisaks voodipäevatasu (kuni 2,5 eurot päevas). Funktsioone toetava taastusravi korral tasub haigekassa täiskasvanute haiglaravi eest krooniliste tugi- ja liikumiselundkonna funktsioonihäirete, tasakaalu- ja propriotseptsiooni-, südame- või hingamisfunktsiooni häirete korral.

Kuni 19aastaste laste funktsioone toetava taastusravi eest tasub haigekassa neuroarengulise ja taastusravi näidustuste esinemisel.

Kui toetav ravi on vajalik alla 19aastasele või noorele, tasub haigekassa need teenused 100% ulatuses. Kuni seitsmeaastase või kuni 14aastase sügava või raske liikumis- või liitpuudega lapse ravi korral katab haigekassa lisaks ka vanema haiglas viibimise kulud.

Taastusraviteenuste kasutuskordade piirangud

Haigekassa tasutavate taastusraviteenuste kasutuskordade arv on alati olnud piirangutega, et teenused oleksid kättesaadavad võimalikult paljudele abivajajatele. Näiteks ambulatoorse taastusravi korral on võimalik saada ravikindlustuse vahenditest kuue kuu jooksul kuni 60 30minutilist individuaalset füsioteraapia seanssi. Arsti taotluse alusel saab individuaalse füsioteraapia kordi suurendada. Intensiivsel funktsioone taastaval taastusravil ja funktsioone taastaval taastusravil viibimise korral ei ole individuaalsele füsioteraapiale piiranguid.

Et tagada füsioteraapia ja tegevusteraapia protseduuride parem kättesaadavus, rahastab haigekassa ka mitmele patsiendile samal ajal (ehk grupis) osutatavaid teenuseid. See võimaldab spetsialistidel aega efektiivsemalt kasutada ja parandab seega taastusravi kättesaadavust. Grupis osutatavale füsioteraapiale pole seevastu kasutuspiirangut seatud.

Alati tuleb muidugi arvestada patsiendi seisundist tuleneva vajadusega.


Mõisted

  • Taastusarst – eriarst, kes hindab patsiendi seisundit, otsustab taastusravi vajalikkuse ja sõltuvalt probleemist määrab edasise ravi, suunates patsiendi taastusravi teenustele (füsioteraapia, tegevusteraapia, massaaž jms). Vastuvõtule pääsemiseks on vajalik saatekiri.
  • Füsioterapeut – spetsialist, kes taastab, säilitab ja arendab patsiendi/kliendi liikumis- ja tegevusvõimet ning tema osalust igapäevaelus.
  • Füsioteraapia – osa taastusravi protsessist, mis põhineb kehalistel harjutustel, massaažil, sooja-, külma- ja elektriravil. Füsioteraapia eesmärk on terviseprobleemide ennetamine

    või nende leevendamine, et patsient suudaks iseseisvalt

    toime tulla normaalses elu- ja töökeskkonnas.

  • Tegevusterapeut – tegevuse ja tegevusvõime spetsialist.
  • Töö eesmärk on häirunud tegevusvõimega isiku tegevusvõime säilitamine ja edendamine. Tegevusteraapia eesmärk on iseseisvuse suurendamine igapäevaelus.

Mõne protseduuri piirhinnad

Taastusravi protseduur/Protseduuri eest tasutav hind (eurodes)

  • Individuaalne tegevusteraapia (30 min) 11,83

    Individuaalne füsioteraapia (30 min) 10,91

    Füsioteraapia grupis (30 min) 4,39

    Individuaalne füsioteraapia basseinis (30 min) 11,24

    Speleoteraapia (nn soolakamber) kroonilise bronhiidi või bronhiaalastmaga haigele 2,02

    Massaažiseanss mõõdukate ja tugevate tsentraalsete või perifeersete pareesidega haigele (30 min) 7,10

    Mudaraviseanss reumatoidse polüartriidi, Behterevi haiguse ja väljendunud liigesejäikusega haigele 6,80

Allikas: Eesti Haigekassa tervishoiuteenuste loetelu

Jaga
Kommentaarid