Pärast neljanädalast dieeti täheldasid teadlased noortel hiirtel kognitiivsete (tunnetuslike) funktsioonide häireid. Samasuguseid muutusi täheldati ka täiskasvanud hiirtel.

Hiirte ja inimeste ajud on selles mõttes võrreldavad, et mõlema liigi otsmikusagara ajukoor kontrollib õppimist, mälu ja isiksust ning areneb teadlaste sõnul lõplikult välja alles varases täiskasvanueas.

"Küpsedes on see ajupiirkond negatiivsete keskkonnatingimuste (stress, infektsioonid, traumad, tasakaalust väljas dieet) meelevalda sattudes haavatav," selgitavad nad.

Kahjustused ilmnevad kognitiivse puudulikkuse ja isiksusehäiretena, näiteks võivad tekkida õpiraskused, kaovad pidurdusreaktsioonid, tekivad agressiivsus, lapsemeelsus või sundmõtted.

Kuigi rasvarikas dieet ei mõjutanud täiskasvanud hiirte aju noortega samal moel, on siiski tõenäoline, et see on kahjulik ka nende ajule, selgitas Zürichi Föderaalse Tehnoloogiainstituudi professor Urs Meyer portaalile The Local.

Meyer rõhutas, et hiirte söögilaud, mis oli väga rasvarikas, erineb siiski inimese tüüpilisest menüüst selle poolest, et tavaliselt inimene ei söö nii palju rasvast toitu.

"Vaid üksikud lapsed ja täiskasvanud teevad seda," sõnas Mayer.

Allikas: The Local