Euroopa toiduliitude juhid tõid välja viis põhjust, miks toiduainete maksustamine on halb idee:

  1. Isegi kui maksustamine vähendab maksustatud toodete ostmist, ei ole sellel positiivset mõju inimeste tervisenäitajatele. Tarbijad leiavad odavamad asendustooted kas samast või teisest tootekategooriast nagu näitas 2013. aastal läbi viidud Euroopa Komisjoni uuring;
  2. Piiriülese kaubanduse suurenemine viib maksuraha riigist välja ning riigil jääb saamata loodetud maksutulu;
  3. Toiduainete ja jookide maksustamine mõjutab eelkõige madalama sissetulekuga inimeste toimetulekut, suurendades nõnda veelgi sotsiaalset ebavõrdsust ühiskonnas;
  4. Maksude administreerimine on märkimisväärne lisakulu nii tootjatele kui riigile. McKinsey instituudi poolt läbiviidud analüüs näitas, et maksustamine on kõige ebaefektiivsem vahend ülekaalulisusega võitlemisel. Samal ajal kui toodete koostise muutmine ja portsjonite suuruse vähendamine andis palju paremaid tulemusi;
  5. Diskrimineerivad maksud vähendavad ühe sektori konkurentsivõimet ning selle mõjul väheneb töökohtade arv. Pole mingit alust väita, et maksustamine motiveerib tööstusi suhkru osakaalu toodetes vähendama.

„Ülekaalulisuse ning rasvumise vähendamine on väga keeruline ülesanne ja maksustamine siin ei tööta. Oluliselt rohkem tuleks tähelepanu pöörata erinevate osapoolte koostööle tasakaalustatud toitumisharjumuste väljakujundamisel ning liikumisaktiivsuse suurendamisel,“ lisas Mella Frewen.