Läti mesinikud on ehitanud hulga aiamajakesi, mille all elavad mesilased ning mille sees käivad inimesed. Pikutad lavale, tõmbad mõnusat lõhna ninna ning kuulad mesilaste mahedat laulu. Võib juhtuda, et see isegi ravib, nagu mesinikud räägivad, kuid kosutab kindlasti. Kuulu järgi on inspiratsiooni saadud Ukraina mesinikelt.

Armands Galviņši majake asub Jaungulbenes ning tema telefoninumber on 26873163. Kui mees ise parasjagu mesilasmajakeses lõunaund ei maga, laseb ta sellesse lahkelt külalisi.

Pudeliaed

Sealsamas lähedal elab Anna (vaata allpoolt kaarti), kes leidis 13 aasta eest pööningult hulga vanu pudeleid ning ehitas neist aeda tuuletõkkeks seina. Kui ta nägi, kuidas sein õhtupäikese käes helgib ning hella tuule käes kumiseb, jätkas ta tööd. Nüüd on pudelitest kerkinud puu, laev, sillad, siilike, mesilastaru, balti märgid ja muu - ühtekokku 23 skulptuuri.

Praegu kogub perenaine šampusepudeleid, et labürinti ehitada. Kui saad mõne viia, oled abiks.

Läti ainus portselanivabrik

Heade organisaatorivõimetega kunstniku Jānis Ronise kätetöö on lätlaste ainus portselanivabrik. Siin näeb kunsti ja lihtsalt käsitööd. Ronis viib läbi töötubasid ning jutustab juurde huvitavaid lugusid. Tasub minna.

Silmupüügi kalatõkked

Seesuguseid silmude püüdmiseks kasutatavaid kalatõkkeid näeb Salaci jõe suudmes Salacgrīva linnas. Kant kogus kunagi jõukust just tänu silmupüügile ning hoiab traditsioone ikka au sees.

Silmupüük käib ka Salacist lõuna pool, Gauja jõe suudmes Carnikavas. Mereäärsel maanteel sõites tasub põigata ka Veczemju kalju juurde, kus näeb lisaks muljetavaldavale rannikupaljandile ka kivist randa. Mererannas vedelevaid kive peavad lätlased väga eriliseks, kuna enamikes randades leiab vaid peent liiva ja merevaiku (viimast näeb rohkem unes ja lauludes).

Kui satute silmudega sünonüümiks muutunud Carnikava linna ajal, mil seal legendaarset silmufestivali ei peeta (25. augustil 2018), siis võib silmude sütel küpsetajad üles leida numbritelt "Zibs", tel. 29654756; "Krupis" , tel. 26423383; "Gundegas", tel. 29413089; "Gaujas nēģi", tel. 29214579; Gaļina Ļevočkina, tel. 29250546 ja "Dietlavi", tel. 29469755.

Strenči vaimuhaigla

Gauja jõe ääres läks vaimuravi käima 1907. aastal, mil (väliselt) eriti ilus ja hubane kliinikukompleks seisis täitsa üksi keset paksu metsa. Vaikselt tekkis selle ümber linnake, kuhu kolis haiglapersonali kõrvale ka muud rahvast. Strenči mändide all saab hull kahtlemata kiiremini terveks kui linnas.

Hea ülevaate kliinikust saab muuseumis, mis on hetkel küll ajutiselt suletud. Seal saab tutvuda eri ravivõtetega ning mõistatada, missugust piina üks või teine möödunud sajandil kasutatud vaimuravi vahend tekitada võis.

Läti saun ehk pirts

Läti saun on midagi erilist – niiske, aeglane ja erinevaid vihtasid ning protseduure täis. Tegelikult kutsuvad lätlased saunaks vene tüüpi sauna, aga enda oma kohta ütlevad pirts. Üle Läti tegutseb sadu saunikuid, kelle võib endale koju kutsuda või kes mitmetunnist lätilikku saunateenust enda pirtsis pakuvad.

Üks variant on Rūjiena lähedal Naukšēni külakeskuses. Nāra nimelist saunamaja pidav saunameister Aivars Rullis on kuulu järgi koloriitne tegelane, kellel mitu erinevat sauna ning palju erinevaid võtteid. Tema naaber olevat šamaan, kes samuti mingisuguseid trikke näidata võib. Uuri siit lähemalt.

Pikema nimekirja saunameistritest leiab siit – tasub mõnele saunikule helistada ning küsida, kus sinu turismimarsruudile kõige lähemal saunarituaale pakutakse.

Putukate restoran ja metsaksülofon

Kārķus asub üks täitsa harilik tore matkarada. Siia on vaja sõita selleks, et Valka piirkonnaga midagi paremat seonduks kui teadagi mis. Matkarajalt leiab eeskujulike mõõtmetega putukate hotelli, mille taga on putukate restoran. Kui panete kännu peale lehmakommi, siis tulevad sipelgad ja söövad selle ära. Ühtlasi saab mängida metsaksülofoni. Kõige paremini pidid kõlama okaspuidust plaadid.

Līgatne tuumavarjend

Üllatav kant. Kõigepealt üllatab teid idülliline Līgatne, seejärel tuumavarjendit varjav 80ndatel ehitatud sanatoorium. Seal tahaks mitu päeva suhteliselt odavaid tervendavaid protseduure tellida. Sanatooriumi koridorist viib trepp alla parteibosside varjamiseks ehitatud punkrisse, mis on säilinud sellise inventariga, nagu ta kunagi ehitati.

Loe artiklist „Ehedal kujul säilinud eliidi tuumavarjendis Līgatnes abiellutakse kuldse Lenini sulme all” Maalehe reporteri muljeid ning kiika ka Līgatne liivakivikoobastesse.

Savikarjääri marsimaastik

Cēsise lähedal on juba kuuekümnendatest aktiivselt savi kaevandatud ning sellest telliseid ning muid ehitusmaterjale toodetud. Sealt on leitud ka haruldasi devoniaegseid kivistisi kunagistest kaladest.

Kes satub savikarjääri õige valgusega ajal ning kaameranurgaga pisut manipuleerib võib kujutada ennast kui turist marsi pinnal.

Toredaid juhiseid leiad ka kõiksugu turismivoldikutest ning internetist, näiteks Läti ametlikust turismiportaalist Latvia.travel.

Kaardilt näed, kus üheksa nimetatud kohta täpselt paiknevad.