Esivanemate kodu on Aafrikas

Võib kõlada uskumatult, kuid suurema osa ajast vestleme Malelaga eesti keeles, vaid aeg-ajalt läheb ta üle inglise keelele. „Ma ei räägi palju, aga saan aru,” ütleb ta lõbusalt, ning lisab, et esimene sõna, mille ta eesti keeles ära õppis, oli „tere”. Küsimusele, kuidas ta keele nii kiiresti suhu sai, vastab noormees, et koolis olidki tema lemmikained keeled ning Eestisse jõudes asus ta kohe keelt õppima ning kuuldud lauseid ja väljendeid märkmikusse üles kirjutama. Kaasa aitas kolm kuud keelekursusi, mis on saatva organisatsiooni poolt kõigile vabatahtlikele ette nähtud, ja mõistagi see, et ta eesti keelt iga päev lastega kõneleb.

Malela esivanemad on pärit Kesk-Aafrikast Ekvatoriaal-Guineast, kus on tema vanavanemate kodu ja elab ka üks õdedest. Malela ja tema õed on sündinud, kasvanud ja koolis käinud Hispaanias, kuhu nende ema ja isa 30 aastat tagasi elama asusid. Pere kodune keel ongi hispaania keel.

„Mul on kolm õde,” jutustab Malela. Neist vanim on 28-aastane, tema elabki Aafrikas ja töötab televisioonis. Nooremad õed on 22 ja 19. Üks neist töötab praegu vabatahtlikuna Itaalias, teine on üliõpilane ja elab Madridis.” Malela loeb oma pere hulka ka tädid, onud ja nende lapsed, keda on kokku umbes 20 ja kellega ta Eestis Skype’i kaudu tihedalt suhtleb.

Lastega on Malela enda sõnul alati sobinud. Kullerkupu lasteaias Muumide rühmas on tema hoole all 24 viieaastast last: üheksa poissi ja 15 tüdrukut.

Rühmaõpetajad Liis Eensalu ja Silja Parts räägivad, et ühe tegevuse nädalas viis Malela läbi ise, muidu aga aitas teha kõike, mida parajasti vaja: sättis lapsi õueminekuks riidesse, mängis nendega ja luges eestikeelsest raamatust isegi unejutte ette. Paljud teemad olid Muumide rühmas sel aastal seotud Hispaaniaga, lapsed kuulsid selle riigi kohta palju huvitavat ning said võrrelda elu Hispaanias ja Eestis.

Malela viis tegevusi läbi ka kõigis teistes rühmades – näiteks tegi keeletunde ja õpetas lastele hispaaniakeelseid sõnu ja väljendeid. Tänu talle oskavad nüüd kõik Kullekupu lasteaia lapsed hispaania keeles ühest viieni lugeda, Muumide rühma lapsed lausa kümneni. Ilusate ilmadega ollakse muidugi rohkem õues. Et 1.96 cm pikkuse noormehe lemmikmängud lapsena olid jalgpall ja korvpall ning Madridis elades kuulus ta ka kohalikku korvpallimeeskonda ja tegutses korvpallitreenerina, tahavad kõik poisid mõistagi temaga palli mängida. Kõigile on hästi meelde jäänud Hispaania õhtu, kus Malela valmistas hispaaniapäraseid toite ja õpetas vahvaid mänge. Tore ettevõtmine oli ka raadiosaadete tegemine. „Malela arvas, et lapsed ei saa ehk päeva jooksul piisavalt tähelepanu, kutsus nad paari-kolme kaupa enda juurde ja palus rääkida, kuidas neile lasteaias meeldib, mis on nende huvid ja lemmik­asjad,” meenutab õpetaja Liis. „Ta tegi neid saateid kokku kaheksa, kõik eesti keeles.” Õpetajate sõnul oli Malela laste seas nii populaarne, et ta võeti igal hommikul vastu rõõmuhõisetega: „Malela tuli! Malela tuli!”