Arhitekt Emil Urbeli projekteeritud maja on sobitatud vanade paekivimüüride peale ning jätab eemalt mulje, nagu hõljuks see õhus. Majakuup ise on kaetud tumedaks värvitud sindlitega, mis on üsna levinud näiteks Austrias, kuid Eestis siiani vähe kasutatud.

Sindel valitsema ei hakka

Žürii liige, Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu tegevjuhi asetäitja Märt Riistop ütles, et võidutöö puhul hinnati vana ja uue koosmõju.

“Kukemõisa talu ise on lihtsa ja selge vormiga ehitis, kus puitu on oskuslikult kasutatud nii interjööris kui ka eksterjööris,” märkis ta. “Ilmselt pole küll põhjust arvata, et sindelfassaad muutub meil valitsevaks, kuid on kohti, kus seda võiks palju enam kasutada ning siin annab võidutöö kindlasti tegijatele uusi mõtteid.”

Ehitis ise näitab žürii hinnangul, et moodne majaehitus võiks tähendada lisaks traditsioonilistele materjalidele ja töövõtetele ka uusi tehnoloogiaid ning arhitektuuri tipptaset. Lihtsamalt öeldes köitis hindajate tähelepanu omapärane lahendus ning põhjalik teostus.

Riistopi sõnul on tänavu konkursile jõudnud tööde ehitusega alustatud enne majanduslangust ning nende valmimine on tihtipeale võtnud kavandatust enam aega. Ka võidutöö ehitus on kestnud üle kolme aasta.

Avalikkuse eest varju jääva omaniku – auhind anti ju arhitektile – sõnul töötas mõtte ja jõuga kaasa kaheksa inimest, aidates välja töötada eri lahendusi. Ka koostöö Emil Urbeliga sujus suurepäraselt ning ehitis on omaniku hinnangul kahtlemata auhinda väärt.

Puitehitise omanik sai majamärgi tunnustusena puidu kui loodusliku ja taastuva ehitusmaterjali kasutamise eest.

Preemia ka katsemajale

Riistop tõstis esile ka fassaadipreemia pälvinud, arhitekt Indrek Allmannile kuuluvat energiamaja, millega on julgelt eksperimenteeritud ja saavutatud omalaadne julgelt trotslik välimus.

“Siin on tegu ka omamoodi katsemajaga, mis asub üsna ekstreemsetes tingimustes ja kus me saame hiljem näha, kuidas lahendused ilmaoludele on vastu pidanud,” märkis Riistop.

Võistlusele oli esitatud 29 ehitist: ülekaalus küll eramud, kuid esindatud olid ka lasteaed, lastekodu ja isegi laste vineerist mängumajade sari.

“Tase oli jätkuvalt kõrge ja seda ka ehitusliku kvaliteedi poolest. Rõõm oli märkida, et igal aastal lisandub arhitekte, kellele puitarhitektuuri võistlusel osalemine on esmakordne. See annab lootust, et puidu kasutamise populaarsus on tõusuteel,” märkis Riistop.

“Aasta puitehitise” konkurss toimus tänavu kümnendat korda ning seda korraldab Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liit puidukasutust edendava programmi Puuinfo raames. Peaauhinna, 2000 eurot, pani välja Eesti Kultuurkapital.



HINNATUD PUIT

Aasta puitehitis 2012

Peaauhind

- Kukemõisa talu Järvamaal, arhitekt Emil Urbel.

Eriauhinnad

- Liimpuidu parim kasutus ja ristkiht-liimpuidu parim kasutus − Võru toidukeskus, arhitekt Karmo Tõra.

- Parim vineerikasutus − UPM Kymmene Otepää ASi kontori juurdeehitus, autorid Erik Konze ja Peter Pääso.

- Parim fassaadilahendus − Talumehe PLUSSenergiamaja, arhitekt Indrek Allmann.

Allikas: www.empl.ee