"Küll aga on mitmed riigid püüdnud erinevate regulatsioonidega vaba kooseluga seotud sotsiaalmajanduslikke riske maandada. Näiteks õiguslik kaitse toetuste ja kindlustuse saamisel, aga ka eluaseme, elatise ja vara küsimustes," märkis ta.

Järviste sõnul võivad kooselu lagunemisel tekkida nii vara kui ka ülalpidamisega seotud küsimused.

Eesti seadused tunnustavad vaba kooselu vaid marginaalsetel juhtudel, näiteks tsiviilkohtumenetluse seadustik, kriminaalmenetluse seadustik, vangistusseadus ja riigihangete seadus.

Analüüs toob esile, et vastavalt ühiskonnas valitsevatele hoiakutele peaks riik vaba kooselu partnereid kaitsma, võrdsustamata sealjuures siiski vaba kooselu abieluga.

Analüüsi tulemuste põhjal võib öelda, et Eesti ühiskonnas hinnatakse abielu kõrgelt. 85 protsenti inimestest toetab abielu traditsioonide püsimist ning 70 protsenti leiab, et see parim viis partnerile oma pühendumust tõestada.

Abielu juures peetakse oluliseks turvalisust ning eeskätt hinnatakse seda kõrgelt järglaste saamise korral. Kolmveerand inimestest nõustus, et abielu pakub vaba kooseluga võrreldes suuremat kindlustunnet nii laste saamisel kui ka nende kasvatamisel.

Aasta-aastalt on vähenenud abielust sündinud laste osatähtsus, ulatudes 2007. aastal 42 protsendini. Kui varem oli vaba kooselu pigem nii-öelda prooviabielu, mis eelnes seaduslikule abielule, siis tänaseks on vaba kooselu kujunenud abielu alternatiiviks.

72 protsenti inimestest nõustus väitega, et partnerite vastastikune hoolitsus on vabas kooselus sama suur kui abielus. 76 protsendi hinnangul on vabalt koos elavatel partneritel teineteise ees samasugused moraalsed õigused ja kohustused nagu abielus inimestel.

Ka võrdne materiaalne vastutus on kooselus sama oluline kui abielu puhul. 66 protsenti vastanutest nõustus väitega, et vabalt koos elavatel partneritel on teineteise ees samasugused materiaalsed õigused ja kohustused nagu abielus inimestel.

77 protsenti inimestest leiab, et vaba kooselu jooksul soetatud vara on partnerite ühisvara, millele mõlemal on võrdne õigus.