Abiellujad saavad abielu sõlmimisel valida ka oma abieluvarasuhte.

Abieluvararegistrisse kantakse andmed abikaasade valitud vara­suhete, nende muutmise ja lõppemise kohta. Abieluvarasuhte saab määrata kas varaühisuse, vara juurdekasvu tasaarvestuse või varalahususena. Varaühisuse kohta registrisse kannet ei tehta.

Veebilahenduse kaudu päringu esitamisega saab teha elu kergemaks nii abiellujatel endil kui ka kõigil teistel inimese abieluvarasuhte vastu huvi tundvatel pooltel. Igaüks võib abieluvararegistri andmetega tutvuda ja saada nendest väljatrükke.

Samas abieluvararegistri kande aluseks olevate dokumentidega (abieluvaraleping või kohtuotsus) igaüks tutvuda ei saa. Seda saab teha ainult õigustatud huvi korral, mida ei pea tõendama näiteks abikaasad, notar, kohtutäitur, pankrotihaldur, kohus ja järelevalveõiguslik asutus nagu näiteks politsei.

Varaühisuse korral kuulub vara võrdsetes osades mõlemale osapoolele ning enamiku tehinguid peavad nad tegema ühiselt.

Vara juurdekasvu tasaarvestus annab abikaasadele suurema varalise iseseisvuse, säilitades majanduslikult nõrgemale abikaasale siiski ka selged tagatised, näiteks perekonna ühise eluaseme kaitse.

Varalahususe puhul on mõlemad pooled teineteisest varalises mõttes täiesti sõltumatud, puuduvad ühised õigused vara suhtes ning varaga tehinguid tehes pole vaja teise abikaasa nõusolekut.