Kunagi vaid lääne ühiskonnale omane mure puudutab koos lääneliku elustiili levimisega aina rohkemaid riike ja vajab kiiret sekkumist. Schaecke andmetel on probleem võtmas juba epideemilisi mõõtmeid. Kui hetkel on rasvunute hulk maailmas ca 570 miljonit, siis aastaks 2080 ennustatakse nende hulga kasvu 2 miljardini.

Tegemist on trendiga, mida on juba ammu ette ennustatud ning mis hetkel jätkab kardetud kursil. Probleemi toetab ka suurenev urbaniseerumine.

Probleemile saab edukalt läheneda kohalikul tasandil läbi tervislikku toitumist ja kohalikke toiduaineid propageerivate programmide, laiema teadlikkuse tõstmise ning näiteks toitlustusasutustele spetsiaalsete juhendite loomise. Ühtlasi on oluline muuta ka inimeste suhtumist sööki, mis viiks toidu raiskamise vähenemiseni, mis omakorda tähendab loodusressursside efektiivsemat kasutamist.

Konverentsi Agroforum Mare Balticum korraldavad Eesti Maaülikool, Põllumajandusministeerium, Eesti Põllumajandus-kaubanduskoda, Läänemeremaade nõukogu ja Maaelu Edendamise SA koostöös Peterburi Põllumajandusülikooliga.