E-Piima juhatuse esimees Jaanus Murakas

Streikimine on loomulikult üks demokraatliku korralduse võimalusi ning on ka arusaadav, et põllumeestel on raske: sisendite hind jätkuvalt aina kasvab, kuid toodangu eest saadav raha hulk langeb. Eelkõige on probleemiks siiski see, et põllumajandus toodete hinnad Euroopa turul on kohutavalt kõikuvad ning isegi asjade ette prognoosimine on praktiliselt võimatu.

Sakslased on juba oma esimese võidu saavutanud selle näol, et kaupluste kett Lidl on kergitanud piima hinda ning sellega on kaasa läinud ka Rewe, Norma, Plus ja Edeka.

Tõde on vaid üks, kuid ühiskond on sellest tõest veel suhteliselt kaugel. Loodame, et selle olukorra lahenedes oleme astunud sammukese lähemale sellele tõele.

Põlva Piima juht Aivar Häelm

Majandusmehena on sellisest olukorrast natukene raske aru saada, sest kui teha juba pisikene arvutus, siis saame mõista, et see, mis toimus Saksamaal, ei saa toimuda Eestis. Saksamaal on karja kohta 10-20 lehma, kuid Eestis 100-2000 lehma ning kui Saksa talupidaja sai endale lubada mõned päevad nendelt lehmadelt saadud piima maha kallamist, siis on selgelt mõistetav, et Eesti talupidaja seda teha ei saa, kuna kaotab kordades ja kordades rohkem raha ühe päeva noosi eest. Need numbrid erinevad üksteisest kolossaalselt.

Loomulikult ei ole see ainus seisukoht. Põllumeeste elu on tänu sisendite hinna tõusu tõttu väga raskeks muutunud, kuid aru tuleb saada ka majanduslikust küljest, et maksta saab täpselt nii palju kui võimalik. Kui inimene läheb poodi, siis tihti peale ta peab seisma valiku ees, et kas osta toodet või mitte - piima hinna tõustes on inimene selle otsuse teinud juba enne piimaleti juurde sattumist ning selle tõttu on oodata piima tarbimise vähenemist.

Piima tarbimise vähenedes kaotab jälle põllumees teistpidi raha, kuna tema toodet nii palju ei vajata. Kahjuks on see kahe otsaga probleem.

Lisaks täpsustaks fakti, et kui ajakirjandus kirjutab 4,5 kroonisest piimast, siis sellele summale peaks otsa panema ka käibemaksu, kuna poepiimale on käibemaks juba juurde lisatud ning juba selle pealt saab olukord natuke selgemaks, et piimatööstusel sisseostetava ning väljamüüdava piima hinnavahe ei ole üldse mitte nii suur.