Muinsuskaitseameti avalike ja välissuhete nõuniku Margit Pulki hinnangul aitab üleskutse vabariigi juubeli eel taasavastada riigi pärandit ning mõelda üheskoos tähendusega paikade üle Eestis. “Leiame koos üles Eesti aarded ja teeme sellega kingituse Eestile riigi 100. sünnipäevaks. Neist aaretest loome ainulaadse avastusmängu, mis võimaldab kõigil reisilistel minna koos pere ja sõpradega Eestimaa 100 aaret avastama,” sõnas Pulk.

Arhitektuuriajaloolase ja Eesti Kunstiakadeemia lektori Oliver Orro sõnul on reeglid oma leiu sisestamiseks kodulehel lihtsad. “Aardeks sobib mis tahes Eestis paiknev kultuuri- või loodusobjekt, mis kannab esitajale, kogukonnale või riigile olulist väärtust. Olgu selleks kas taasiseseisvumisel märgilise tähtsusega Tallinna Teletorn, käesoleval aastal Euroopa üheks populaarsemaks puuks saanud Orissaare staadionitamm, aastatuhandeid paigal seisnud koduküla rändrahn või liivarand,” sõnas Orro.

19. veebruarist kuni 23. märtsini saab esitada oma aardeid ehk tähendusega paikasid või objekte aadressil eesti100aaret.ee. Kõigi esitatud aarete põhjal valib žürii välja 200 objekti, mis lähevad uuesti rahvahääletusele 24. aprillist 24. maini. Eesti 100 aaret kuulutatakse välja 29. mail.