Käik sai teoks tänu heategevuskampaaniale “Aitan lapsi”.

“See pani ikka mõtlema, kui palju veel koolides võib olla neid, kes ei ole ühtegi etendust näinud,” märkis naine.

Tänu annetustele on sel hooajal teatris käinud 70 Vene lütseumi õpilast.

Ainult head muljed

“Kui muuseumist tullakse, kuuleb ka, et oli igav, aga teatri puhul pole keegi niimoodi ütelnud,” rääkis Kodas.

Pigem on ta kuulnud häid muljeid küll teatrimaja miljööst, kostüümidest, lavakujundusest, etendusest. On poisse, kes on vaimustatud valgustusest.

“Meil on ju ka rahvateatrid koolis esinemas käinud, aga see on natuke teine asi,” rääkis Kodas. “Päris teatrisse minek on omaette rituaal koos kõige sellega, mida selga panna, kuidas käituda ja nii edasi. See on laste väärtuskasvatus, milles teatril on märkimisväärne koht.”

Paldiski gümnaasiumi lapsed käivad Tallinnas VAT-teatris.

“Mõned on meie koolis õige suured teatrifännid, kel pole olnud võimalik etendusi vaatamas käia ja nüüd kasutavad võimalust. Teised käivad paar korda ja rohkem ei taha, maitsed on ju erinevad,” rääkis huvijuht Birgitta Tints.

SOS-lasteküla lastele on Nukuteater, Estonia jt pakkunud ka varem võimalusi, aga enamasti jõulude paiku, ütles lasteküla sekretär Reet Merilain. “Nüüd annetuste abil jaotub meie teatriskäimine ühtlasemalt ja sellest on ainult väga head muljed.”

Ema puhkes isegi nutma

On paiku, kus annetused on teatrisse viinud lapsi koos emade-isadega. Tatjana Kodast tuli üks ema lausa pisarsilmil tänama.

Heategevusprojektiga “Aitan lapsi” võivad liituda kõik, kes kasutavad taaraautomaate, kus vastav märgistus. Nupuvajutusega võib taara tagastamisest saadud rahast annetusi teha, et võimaldada teatriskäike vähekindlustatud lastele.

Praegu on selliseid pakendiautomaate üle Eesti 167 (kõige rohkem Tallinnas ja Tartus), kuid ring on laienemas – tänavu suveks on plaan lisada annetusvõimalus veel vähemalt 90 automaadile.

Annetuste eest on toimunud juba ligi 8000 teatrikülastust. Eesti Etendusasutuste Liidu tegevjuhi Kristiina Reidolvi andmeil on nõudlus olnud tunduvalt suurem kui pakkumine.

Ettevõtmise algataja on pakendiautomaate haldava OÜ Tomra Baltic juhataja Eero Nõgene, kes sai tõuke Norra reisil.

Kampaania algas 18. mail, selle käivitas SA Heategevusfond Aitan Lapsi koostöös Norra– Eesti Kaubanduskoja, ­Tschudi Shipping Company, Eesti Pandipakendi, Tomra Baltic OÜ, Eesti Etendusasutuste Liidu, Statoil Eesti ja DnB Nordiga.

Projektis osalevad või sellega liituvad ka Eesti suurimad kaupluseketid.

Annetused lähevad 100% ulatuses teatripiletite soetamiseks, kusjuures teatrid teevad 50% hinnaalanduse.

Teatriskäigud jätkuvad

Kristiina Reidolvi sõnul on ettevõtmisega liitunud 17 teatrit, kusjuures osad neist tulevad etendustega välja suvehooajal.

“Meie laste seas on popp VAT-teatri “Help” ja ka “Kirjaklambritest vöö”,” rääkis Birgitta Tints.

Tatjana Kodas lisas, et tema kooli lapsed saavad teatris oma eesti keelt lihvida. “Ka teise klassi lastele oli eestikeelne etendus täiesti arusaadav,” ütles ta.

Projektiga ühinenud teatrid on pakkunud välja 51 etendust. Annetuste abil on teatreid külastatud ka Saaremaal, Pärnus, Viljandis ja Rakveres.

Annetusi on kõige rohkem tehtud Tallinnas (üle 23 000 €), aga summad on suuremad ka Tartus, Lääne-Virumaal, Ida-Virumaal ja Pärnumaal.

“Heategevusprojekt jätkub kindlasti ka järgmisel teatrihooajal,” ütles Kristiina Reidolv.