Prügiveo lepingu sõlmimata jätmine ei vabasta arve tasumise kohustusest.

Oleme harjunud, et tarbitud teenuste eest tuleb arve postkasti või e-arvena. Või siis tasume teenuse eest püsimaksekorraldusega otse pangast. Kindlasti vajab igapäevane arvete haldamine pisikest planeerimist, et kõik saaks tasutud ja hiljem intresse ei peaks maksma.

Seadus liidab kõik omanikud

Üks valdkond, kus inimestel sageli küsimusi tekib, on prügivedu. Lindorffis me näeme, et inimesele tuleb prügiveoga seonduv arve üllatusena, kuna näiteks suvilas püsivalt ei elata ja uue jäätmeseadusega ei ole põhjalikult tutvutud.

Ekslik on arvata, et kui prügi ei teki, siis pole ka kohustust teenuse eest tasuda.

2004. aasta 1. maist hakkas kehtima jäätmeseadus. Jäätmeseadus liidab automaatselt kõik ehitiste omanikud või valdajad korraldatud prügiveoga. Seaduse järgi peab kodanik vastavas piirkonnas riigihanke võitnud prügiveoteenuse ettevõttele nii prügi üle andma kui ka prügiveo eest tasuma.

Juhul kui elukohas on prügivedu korraldatud, ei saa elanikud ise valida ettevõtet, kellelt prügiveoteenust tellida. Omavalitsusest või omavalitsuse kodulehelt saab leida infot, kes teie piirkonnas prügivedu korraldab ja mis hinnaga. Prügiveo hinnakirja ning veograafikuga saab tutvuda ka elukohajärgset piirkonda teenindava prügiveoettevõtte kodulehel.

Omavalitus edastab prügivedu korraldavale ettevõttele info kruntide kohta, millel asub ehitis, kus toimub elu- või äritegevus või asub suvila. Ettevõte alustab seadusest tuleneva kohuse täitmist, saates omanikele allkirjastamiseks lepingud.

Kuna tegu on seadusest tuleneva kohustusega, ei vabasta lepingu sõlmimata jätmine arve tasumise kohustusest.

Igas kuus saab omanik teenuse eest arve hoolimata sellest, kas tal oli prügi või mitte. Juhul kui lepingut ei ole sõlmitud, kohustub prügiveoettevõte vastavalt vedaja ja omavalitsuse vahel sõlmitud lepingule osutama teenust tiheasustusalal vähemalt üks kord nelja nädala jooksul ja hajaasustusalal vähemalt üks kord 12 nädala jooksul.

Miks arve ikka esitatakse?

Lindorff puutub iga päev kokku inimestega, kes pole sellest seadusest ja kaasnevatest kohustustest teadlikud.

Nõustajaga koos tutvutakse seadusega ning leitakse sobivaim lahendus juba tekkinud arve tasumiseks.

Lisaks on meie vastutus isikut informeerida, millised jäätmeseadusest tulenevad õigused tal on.

Vabastust on võimalik kohalikust omavalitsusest taotleda juhul, kui eluruumis reaalselt ei elata. Sellist võimalust kasutatakse näiteks suvilate puhul.

Tuletame meelde, et vabastus kehtib maksimaalselt üks aasta. Iga aasta 20. jaanuariks tuleb taotlust uuendada ehk esitada omavalitsusele uus taotlus prügiveoteenusest vabastuseks. Taotluse esitamata jätmise korral taastub prügiveoteenus alates 21. jaanuarist.

Pärast taotluse esitamist peab omavalitsus veenduma, et vabastuse perioodil eluruumides ei elata ning seejärel edastatakse korraldus prügiveofirmale. Kui vabastust ei ole taotletud ja prügiveofirma teeb tühisõidu, siis vastavalt omavalitsuse kinnitatud hinnakirjale tuleb ka tühisõidu eest tasuda. Kutsume siinkohal kõiki tutvuma jäätmeseadusega ning sõlmima lepingut või kirjutama avaldust eluruumide mittekasutamise kohta, et korraldada prügiveo tõrgeteta toimimine.

Jäätmeseadusega saab tutvuda keskkonnas www.riigiteataja.ee.

Lindorff on krediidihaldusega tegelev ettevõte, kes on Eestis tegutsenud 15 aastat.



NÕUANDED

Kuidas prügi pärast mitte võlgu jääda

- Pöörduge omavalitsusse ja küsige, kas haldusalas, kus asub teie krunt, on prügivedu korraldatud.

- Kellel on mitu krunti eri piirkondades, neil tuleb leping sõlmida igas piirkonnas eraldi või vajadusel taotleda vabastust.

- Kui kinnistul ei elata või kinnistut ei kasutata, võib kohalik omavalitsus kinnistu valdaja kuni üheks aastaks vabastada korraldatud jäätmeveoga liitumisest.

- Vabastus prügiveost kehtib ainult aasta, iga aasta 20. jaanuariks tuleb taotlust uuendada ehk esitada omavalitsusele uus taotlus.

- Omavalitsusest prügiveost vabastust taotledes:

- välistan arved teenuse eest, mida ma ei kasuta;

- väldin olukordi, kus minust saab enda teadmata võlgnik või jõuan enda teadmata kohtusse;

- väldin prügiveoettevõtte tühikäike minu krundile;

- olen paremini informeeritud.

Allikas: Lindorff, jäätmeseadus