Seminari raames käsitlevad Eesti külamaastike väärtusi, hetkeolukorda ja Lahemaa arhitektuuripärandit arhitekt Fredi Tomps, arhitektuuriajaloolane Leele Välja, arhitekt ja arhitektuuriloolane Lilian Hansar ja kunstiajaloolane Juhan Maiste.

Seminariga avatakse ühtlasi arhitektuurivõistlus "21. sajandi kodu Lahemaal", millest räägib täpsemalt arhitekt Jaan Tiidemann, kes oli ühtlasi konkurssi tingimuste Eesti Arhitektide Liidu poolne koostaja.

„Lahemaa ehituspärand on tänaseks suhteliselt hästi uuritud ja kaardistatud, kuid kogutud andmetest üksi ei piisa tuleviku visioonideks. Koostasime koos kolleeg Kaidi Õiega sellise võistlusülesande, mis ei võimalda võistlejatel tegeleda pelgalt vormiga, vaid eeldab arhitektidelt teemasse süvenemist ja ärgitab mõtestama maal elamist laiemalt. Selles mõttes on Lahemaa arhitektuurikonkurss eesrindlik,” räägib konkursi idee kohta arhitekt Jaan Tiidemann.

Võistlusele oodatakse kaasaegse eesti maakodu eskiislahendusi, mis lähtuvad Lahemaa ja Eesti külaarhitektuuri ruumilistest ja kultuurilistest eripäradest. Peaküsimus on – kuidas rajada kaasaegset ja kvaliteetset arhitektuuri, samas hoida aga väärtuslikku külakeskkonda, tema miljööd, elujõulisena.

Eesti Arhitektide Liidu esimees Peeter Pere, kes on ühtlasi ka konkursi üks žürii liige kutsub kõiki huvilisi osalema nii seminaril kui konkursil. “Eesti maastik on väärtus. Eesti maastikus asetsevad talud. Eesti talud nagu Eesti maastikudki on omaette väärtus. Need väärtused kuuluvad kokku ja seda kooslust ei tohi lõhkuda. Selle tänuväärse arhitektuurivõistlusega Lahemaal annavad arhitektid oma panuse nende unikaalsete väärtuste hoidmisse”, räägib Pere.

Arhitektuurikonkursi tulemused ja võitjad avalikustatakse 8. oktoobril Lahemaa looduskeskuses Palmses toimuval seminaril. Võidutööd leiavad kajastust 2013. aasta alguses ilmuvas Lahemaa arhitektuuri käsitlevas trükises.