Kes on Urmo Altosaar?


Urmo Altosaar sai laiemalt tuntuks 2005. aasta sügisel, kui ostis 60 miljoni krooni eest Eesti ühes magusaimas kohas, otse Viimsi poolsaare südames paikneva 36hektarise maatüki. Kui tema partnerite – kinnisvarafirma Uus Maa tegevjuhi Jaanus Lauguse, kes oli ühtaegu ka Kinnisvaramaaklerite Koja juhatuse esimees, ja Robert Borodini – osalus maatüki ostul oli kummalgi vaid 20 protsenti, siis Urmo Altosaarele kuulus sellest üle poole.


Mehe nimi jookseb läbi ka kurikuulsatest maavahetustehingutest, mis viis maa-ameti peadirektori mõneks ajaks trellide taha ja keskkonnaminister Villu Reiljani erru.


Keskkonnainspektsiooni Valgamaa büroo juht Rein Laut tunneb Altosaart juba kaua.


“Rafineeritud sell,” tõdeb ta. “See härrasmees tunneb metsaseadust viimse pügalani. Kui ta kohtus käis, sai niisuguse kooli, et...” Ja jutustab aastate eest Valgamaal aset leidnud suurtest ebaseaduslikest lageraietest, mille taga tänase loo peategelane väidetavalt oli.


“Kohtuniku küsimuste peale vastas alati väga selgelt, ei mingit komistamist ega kogelemist.” Lugu lõppes sellega, et asi läks täiendavale uurimisele.


“Seal on see siiamaani,” nendib Laut.


Teine kord jäi inspektori sõnul üks Altosaare käsilasi metsaraiega vahele. Sellega seoses sai inspektsioon tähelepanuväärse päringu, mille olid koostanud tervelt viis advokaati: “Oli tunda, et keegi on Altosaare seljataga,” väidab Laut.