Eesti riigipea sõnul kasutab nende pere kohalike talunike toodangut. “Kõik meie piimatooted tulevad Pajumäe talust Arvo Veidenbergi käest, leiva- ja saiajahu saame Helmest, samuti on meil oma Kurgi-Liivi ja Muna-Maie. Loodame, et ka Eesti kokad hakkavad söögikohtades üha rohkem kasutama kohalikku toitu ning tänane üritus aitab vajalikke kontakte vahetada,” lisas president Ilves.

Arutelu Eesti toidu tuleviku üle modereeris Evelin Ilves ja juhtisid põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder, ministeeriumi põllumajandus- ja kaubanduspoliitika kantsler Andres Oopkaup ning toidu- ja veterinaarosakonna toiduohutuse büroo juht Kairi Ringo, kokad Indrek Kivisalu ja Angelica Udeküll ning Pajumäe talu talunik Arvo Veidenberg.

Evelin Ilvese sõnul läks diskussioon kõikide külaliste osavõtul väga hästi. “Keerulisi ja tundlikke küsimusi arutati positiivses võtmes ning oma ala ekspertidega,” ütles Evelin Ilves.

Evelin Ilvese hinnangul on oluline, et meie rahvas, ennekõike meie lapsed, sööksid ökoloogiliselt puhast ja kohalikku toitu. “Enamasti on küsimus kinni teadlikkuses ja suhtumises. Kõik saab alguse sellest, kas me võtame vaevaks teadlikult otsida ja väärtustada kohalikku toitu. Inimestel on üha rohkem elustiilist, kehvast toitumisest ja liikumatusest tingitud terviseprobleeme. Seda saame ise muuta,” rõhutas ta.

Juba aasta kingivad president Toomas Hendrik Ilves ja Evelin Ilves välisvisiitidel või Eestisse visiidile tulnud inimestele eestimaiseid toidukaupu sisaldava korvi. Sellise toidukorvi kaudu soovib presidendipaar tunnustada Eesti ettevõtjaid ja tutvustada Eesti tooteid. Toodete nimekirja koostamisel tehakse koostööd ka Eesti Põllumajandus-Kaubanduskojaga.