Ravijärjekorrad on pikad ning teinekord tuleb lihtsat mandli- või põlveoperatsiooni oodata mitu aastat.

Kuid milleks oodata ühiskonnalt armuande, kui tegelikult on inimese tervis ikka ja ainult inimese enda kätes. Selle kinnituseks on viimastel kuudel ilmunud ka mitmeid raamatuid, mis õpetavad lihtsamatest haigustest ise jagu saama.

Kui varem öeldi, et nälg on parim kokk, siis nüüd on selgunud, et nälg on ka parim arst. Vaid paarinädalase nälgimisega on võimalik ennast kõikidest haigustest igaveseks ajaks terveks ravida.

Neile aga, kes näljaravi ära põlgavad, hakkame alates tänasest jagama tasuta soovitusi, kuidas endale koduste vahenditega lihtsamaid operatsioone teha. Alustame pimesoolepõletikust.

Pimesool asub kõhuõõnes ning igaüks peaks selle keskkooli anatoomiaõpiku abil hõlpsasti üles leidma.

Kõhuõõne avamisel ei tohiks eriti rabistada, et mitte teisi seal paiknevaid elundeid katki teha. Vajadusel võiks selle toimingu juurde mõne sugulase või tuttava appi kutsuda.

Pimesoole asukohta otsides tuleks olla tähelepanelik, et mitte vigastada lülisambast vasakul asetsevat aorti või paremal pool olevat alumist õõnesveeni, nende paikamine koduste vahenditega võib koduarstil esialgu üle jõu käia.

Algajat kirurgi võib ehmatada kõhuõõnes olev soolepundar ning tal võib tekkida tahtmine see korda seada. Seda ei maksa teha, sest inimese peensool ongi selline. Paneme ka südamele, et kuigi esmapilgul tundub kõhus olevat erinevaid elundeid liigagi palju, siis midagi ülearust seal üldjuhul siiski ei ole.

Kui olete oma põletikulise pimesoole üles leidnud, naksake see skalpelli või kääridega ära ning õmmelge tekkinud auk kinni, seejärel õmmelge kinni ka haav, mille lõikasite kõhuõõnde pääsemiseks. Enne viimaseid õmblusi kontrollige igaks juhuks üle, ega skalpell, käärid, nuga, niidirull või prillid kadunud ei ole.

Järgmises lehenumbris anname näpunäiteid puusaliigese proteesi paigaldamiseks. Mingeid erilisi ettevalmistusi teha pole vaja, siiski võiks aegsasti valmis vaadata korraliku sae, peitli ning peotäie kruvisid.

SERGEI KRAANA

kodutohter


KOKSTI

kiirlaenuvõlg

nagu õlitet välk

nagu saehambasälk

vihiseb ihhu

raiskamiskihhu

pangatoeõlg

A. ITSKOK




VILDE VAADE

ANTON VILDE

Maaleht 25, Naeris 25+5

Otsustasime majarahvaga, et kirjutame õiguskantslerile ja nõuame õiglust. Asi nimelt selles, et kärakahind läheb varsti jälle kallimaks. Meie meelest on see sama suur inimõigusterikkumine kui see, et enne kümmet ja pärast kümmet ei saa poest tilkagi.

Nagu ma kuulsin, siis õlle- ja viinahinna tõstmise taga on oravapartei. Selleks et nina täis juua, tuleb varsti veelgi rohkem tööd teha ning sellega seoses tõuseb ka tööviljakus ning majandus areneb. Kes aru ei saanud, sellele kordan: inimene peab kallineva õlle ja viina nimel järjest rohkem tööd tegema, misjärel tööviljakus tõuseb, majandus areneb ning aktsiisi tuleb rohkem ja riik on õnnelik. Kuid imelik on see, et õllehinda on niipalju kordi tõstetud, aga valitsus püsib ikka vankumatult.

Samal ajal, kui lihtrahvale väänatakse õllele ja viinale hinda otsa, kinkisid grusiinid meie riigikogulastele 101 veini. Varsti pidavat venelased kinkima 101 vodkat. Hakka või rahvasaadikuks!

Ma tunnen tallinlastele kaasa. Vähe sellest, et raha kokkuhoiu mõttes lülitati tänavavalgustus välja, lülitatakse varsti kokkuhoiumeetme tõttu välja ka valgusfoorid.

Samal ajal, kui pronksiööst möödus viis aastat, teatas maanteeamet, et sel suvel kiiresti sõita ei tohi. Kui see ei ole uus pingekolle, siis mis veel on? Minu meelest on see karjuv ülekohus, et linnas kaherealisel ilma aukudeta teel ei tohigi suvel sõita 100 km/h. Samas teen jätkuva hinnatõusu taustal ettepaneku, et edaspidi tohib bensiini ja diislit osta ainult alates kella 10st kuni 22ni.

Tundub imelik, et meil pole ühegi toiduainepaanikat praegu käimas. Oli suhkur, oli tatar, olid munad. Praegu on justkui vaikus enne tormi. Kuid pange tähele, et enne jaanipäeva räägitakse liha kallinemisest. See, et Venemaa praegu meie sigu vastu ei võta, on eelmäng.

Teen ettepaneku esitada kapo aastaraamat kultuurkapitali aastaauhinnale kui aasta enimtsiteeritud ja -arvustatud suurteos. Samas pakun Estonian Airile lennukile kaks kena linnunime: porr ja öösorr.

NB! Lugupeetud maksuvõlglased Boroditš, Oviir, Toomast ja Vakra! Makske viivitamatult Keskerakonnale liikmemaksuvõlg ära! Teie inkassofirma.




VAATAKS TÕTT

KASPAR NÄF: "On igal juhul kindlam importida ELi liikmesriikidest prügi kui tuua sisse Venemaalt ebastabiilsetel tingimustel naftat."

Postimees, 26. märts 2008

  



TÕRRE PÕHJAST

Kellelgi ei lähe meelest, kuhu ta sõjakirve mattis.

KIN HUBBARD




PAETISME

- Kes hääletas tasuta sõidu poolt, saab Keskerakonna liikmeks.

- Konnade päästeoperatsioonil täheldati, et ükski konn ei köhi.

- Naiste ja meeste palgalõhest tehakse palgakilu.

- Kes on juba ratsa rikkaks saanud, võiks sadulast maha tulla.

JÜRI PAET



AMET EI RIKU

- Vangivahil oli valvenaeratus.

- Nutunaine vajas nuuksehooldust.

- Lõuapoolik oli topeltlõuaga.

- Kaalujälgija on teistest vatsavõrra parem.

- Vilets selgeltnägija nägi vaid näguripäevi.

ANDRES ÜLVISTE



LUGEJA KIRI

Lugupeetud Villem Sakspere!

Kas vastab tõele, et eesti keele riigieksamiks raamatuid ei pea enam lugema, nagu kinnitab mu vanameessõber?

KREETA KARBU

Kitsekülast

  

Lugupeetud Kreeta Karbu!

Ei vasta. Lisan kohustusliku kirjanduse nimekirja.

Friedrich Reinhold Feisspukk. "Eesti rahva ennemuistsed säutsud"

Eduard Vilde. "Minu esimesed triibud"

Eduard Bornhöhe. "Masu ja..."

A. H. Tammsaare. "Põdeja õigus"

Aadu Hint. "Raaline tund"

VILLEM SAKSPERE

tühjatoimetaja