“Merega sõbraks saada ei ole kunagi liiga vara,” lausus Juminda poolsaare vabatahtlike merepäästjate üksuse asutajaliige Artur Talvik ning lisas, et huvi paadisõidu, kalapüügi ning merepäästja vastutusrikka ameti vastu näitavad paljud lapsed juba lasteaiaeas. Ta loodab, et laagrist saadavad teadmised kohaliku kultuuripärandi ja kogukondliku vastutuse kohta innustavad lapsi tulevikus poolsaare elu arendamisel kaasa lööma.

MTÜ Koos Laste Heaks juht Toomas Palu rõhutas, et inimesed, kes tagavad vabatahtlikult mereäärsetel aladel turvalisuse ja annavad neid väärtuslikke oskusi edasi ka lastele, on eeskujuks tervele Eestile. “Meie jaoks on oluline, et lastelaagrid aitaksid sisustada vaba aega, õpetaksid lapsi nii tavaelus kui kriitilistes olukordades paremini hakkama saama, ja mis eriti oluline, arendaksid nende oskusi hätta sattunud sõprade abistamiseks,” rääkis Palu laagrile toetustšekki üle andes.

Juminda poolsaare noorte merepäästjate laagrit korraldatakse vabatahtlikkuse alusel ja sellesse annavad oma panuse pea kõigi kümne poolsaarel asuva küla elanikud. Laagris õpivad lapsed mereturvalisuse põhitõdesid, esmaabivõtteid, ujumisoskust, paadi- ja purjekasõitu kalastamist ja muudki.

Juminda poolsaarel tegeletakse merepäästega aktiivselt alates 2011. aastast ning tänaseks on vabatahtliku merepäästja koolituse läbinud 20 inimest. 2013. aastal sõlmisid vabatahtlikud merepäästjad politsei- ja piirivalveametiga lepingu, mis kohustab neid vajadusel merel hätta sattunutele appi minema.

Suurim kohalikke põllumehi ühendav meierei E-Piim annetas juulis igalt juustu- ja võipakilt kümme senti Eesti laste vaba aja veetmise võimaluste parandamiseks loodud fondi. Kuu ajaga koguti ligi 30 000 eurot ning avalikul konkursil laekus üle 50 lastele suunatud projekti toetusavalduse üle Eesti. Algatused, mida fond toetab, valib välja ettevõtmise žürii, kuhu kuuluvad patroon Hanna-Liina Võsa, MTÜ Koos Laste Heaks juht Toomas Palu ning E-Piima juhatuse esimees Jaanus Murakas.

“Suured tänud E-Piimale, kes on võtnud südameasjaks lastega seotud projekte toetada ning kogunud selleks suure hulga raha,” ütles Artur Talvik tšekki vastu võttes.