Tööinspektsiooni jurist Meeli Miidla-Vanatalu selgitusel on töötajal prillide hüvitamist põhjust nõuda juhul, kui on olemas võrreldavad andmed nägemise halvenemise kohta ning see halvenemine on seotud tööülesannete täitmisega, s.t. töötajal on kohustus vähemalt pool oma tööajast töötada kuvariga.

Lisaks silmadele tuleks luu- ja lihaskonna seisundit, mille pidev sundasend võib samuti halba mõju avaldada.

Lähtudes Vabariigi Valitsuse 15.11.2000.a. määruse nr 362 "Kuvariga töötamise töötervishoiu ja tööohutuse nõuded" § 3 lg-st 5 peab tööandja töötajale, kes vähemalt poole oma tööajast töötab kuvariga, korraldama tervisekontrolli, mis hõlmab:

1) silmade ja nägemise kontrolli, arvestades töötervishoiuarsti või silmaarsti määratud tähtaega konkreetsele töötajale, kuid mitte harvem kui üks kord kolme aasta jooksul, või töötaja nõudmisel kuvariga töötamisel tekkinud nägemishäirete korral;

2) luu- ja lihaskonna seisundi kontrolli, eelkõige sundasendis viibimisega seotud vaevuste avastamiseks, sagedusega mitte harvem kui üks kord kolme aasta jooksul, või töötaja nõudmisel kuvariga töötamisel tekkinud vaevuste korral.

Sama paragrahvi järgmise lõike kohaselt: kui kontrollil selgub, et töötaja nägemisteravus on vähenenud, peab tööandja antud määruse § 3 lõike 2 täitmiseks hankima arsti tõendi alusel töötajale kuvariga tööks ettenähtud prillid või muud nägemisteravust korrigeerivad abivahendid või kokkuleppel töötajaga hüvitama nende maksumuse.

Määrus on kättesaadav Riigi Teatajast aadressil:

https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=72421

Rohkem küsimusi ja vastuseid loe foorumist.