„See on parim uudis Soome sealihatootjatele pikaks ajaks“, rõõmustas ajalehe „Maaseudun Tulevaisuus“ veergudel Soome põllumajandus-ja keskkonnaminister Kimmo Tiilikainen.

Atria kontserni tegevdirektor Juha Gröhn selgitas, et läbirääkimised Hiina ja Soome vastavate asutuste vahel olid edukad, veendes hiinlasi Atria kõrges kvaliteedis.

„Meil on nüüd ainuaaldne võimalus pääseda Hiina turule ja laiendada oma äritegevust uuel turul. Selle kõige majanduslikku mõju me praegu veel hinnata ei oska,“ teatas Juha Gröhn.

Atria Eesti AS-i juhatuse esimes Olle Horm selgitas, et Atria Soome tehase Hiina ekspordi luba tähendab suures pildis Euroopas sealiha pakkumise vähenemist ja hinnatõusu, vahendas „Valgamaalane“.

Sealiha saab nüüd Hiina turule eksportida esialgu üksnes Atria Suomi Nurmo tootmisüksus. Hiina ekspordiluba otseselt praegu Atria Eesti tegevust ei puuduta, selgitas Horm.

Soomlased rõõmustavad, et Hiina turu avanemine annab nüüd neile kindlustunde pikaks ajaks, kuna siiani said tootjad üht madalamat hinda sealiha eest Euroopa Liidus.

Meie tootjate tegevus on aga ikka veel pärsitud Eestimaal leviva Aafrika seakatku tõttu.