Tänavu täitub tal 20 aastat AS Laatre Piima juhatuse esimehe ja tegevjuhi ametis.

Võimeka juhi ja ettevõtjana annab naine silmad ette paljudele meesjuhtidele – töös on ta nõudlik ja järjekindel, inimesena sõbralik ja naerusuine.

“Maal tuleb tööd teha iga valitsuse ja riigikorraga, muidu põllumajanduses hakkama ei saa!” teatab Vahtramäe.

Juht lisab, et oma inimesi tuleb hoida. Nii ei koondanud see firma töötajaid ka kõige suurema masu ajal, raskemad ajad püüti koos üle elada. Praegu antakse tööd enam kui 50 inimesele.

Ei ole liialdus, et just Vahtramäe oli see, kes 1990. aastail, majandite lagunemise aegu, hoidis toonast piimakarja hävimast, jätkates kunagiste karja­aretajate tööd. Viimaste aastatega on ta suutnud tõsta rohkem kui 900pealise piimakarja aastalüpsi mitme tonni võrra ja teinud Laatre suurfarmi üle Eesti tuntuks. Laatre lautades on loomi kokku üle 2300.

Julgus tõi tuntuse

Suurema tuntuse tõi see, kui Vahtramäe julges esimesena Eestis võtta kasutusele karussell-lüpsiplatsi. Enne seda käis ta karussell-lüpsiplatside kasumlikkust ja võimalusi uurimas nii Saksamaa farmides kui ka tehases.

Karussell-lüpsiga on Vahtramäe siiani rahul, see võimaldab lüpsta korralikult ka vanemaid lehmi, samuti kokku hoida tööjõudu. Ka on punase karja piim kuivainerikkam ja sobib paremini juustuks. Laatre piim jõuab Valio Võru juustutööstusesse.

AS Laatre Piim kuulub koos paari teise firmaga kontserni Maasu. Lisaks piimakarjakasvatusele haritakse rohkem kui 1800 ha maad. Osa on rohumaad, aga kasvatatakse ka teravilja ja rapsi. Siinsetelt põldudelt on saadud ka rekordsaake.

Kui varem oli Männiku Piimal peamiselt punane kari, siis nüüd  eelistab Samarüütel musta-valgekirjusid ehk holsteini tõugu lehmi.

OÜ Männiku Piim juhataja Avo Samarüütel Tartumaalt oli aga esimene, kes ehitas Eestisse DeLavali lüpsirobotitega lauda.

2011. aastal pälvis ta aasta põllumehe tiitli eeskujuliku majandamise eest nii karja- kui teraviljakasvatuses. Varem on teda tunnustatud aasta parima piimakarjakasvataja tiitliga, lisaks on selle mehe käes ka mitmed viljasaagirekordid.

Koos noorkarjaga on lautades üle 700 looma, maid haritakse 1300 ha. “Piim ja vili on võrdselt olulised, sest üks haru täiendab teist, aga kõige tähtsam meie firmas on inimene,” rõhutab põllumees ja firmajuht. Töötajaid on 15 ja kõik suurte kogemustega.

Kolmekordne väljalüps

Maaülikoolis põllumajanduse mehhaniseerimise eriala lõpetanud Samarüütel on Tartu lähistel Haaslava vallas töötanud üle kolmekümne aasta, alustanud kunagises Kuuste sovhoosis.

Kui 1990. aastate algul loodi tema eestvedamisel OÜ Männiku Piim, lüpsid lehmad seal 3000 kg aastas lehma kohta.

Lüpsirobotite kasutuselevõtu järel on piimatoodang tõusnud mitmete tonnide võrra, nüüd on see u 10 000 kg.

Piim viiakse piimatootjate tulundusühistusse Laeva Piim.

Firmajuht on aldis uuendustele, püüdes kõike automatiseerida. Ka põlde haritakse Männiku Piimas tipptehnoloogiaga.