Bussifirmast lahkunud juhtivtöötajad plaanivad teeistanduses tööd anda 300 grusiinile
"Nelja-viie aasta plaan on selline, et meil on lisaks teetootmisele külalistemaja, kus inimesed saavad paari päevaga ülevaate, kuidas teed tehakse," räägib sel kevadel kontoritöö põllupidamise vastu vahetanud Miina Saak. "Külastajad saavad enda korjatud teega koju tagasi sõita, kuna rohelise tee tegemine võtab mõned tunnid ja must saab valmis päevaga."
Miina rõõmustab, et sai rusuma hakkavast Tallinna kontorielust eemale enne kui liiga hilja, kuigi vanadest kolleegidest tal lahti saada ei õnnestunud.
Nimelt tõmbas suhteliselt julget ideed mõlgutanud Lux Expressi endine juht Hannes Saarpuu endaga kaasa lisaks turundusspetsialist Miinale ka firma tehnoloogiadirektor Priit Lavitsi, turundusjuhi Kristiina Mehiku ja Leedu haru juhi Tomas Kaziliūnase. Viis sõpra lõid ettevõtte Renegade Tea Estate.
Kui tuju pole, siis kohalik ei tööta
Odavlend viis Maalehe Gruusia suuruselt teise linna Kutaisisse möödunud laupäeval. Linnast lühikese autosõidu kaugusel pritsisid Miina ja Tomas parasjagu uue masinaga bioväetist. Teised tee-ettevõtjad väisasid kodumaad, ent kaheksa töölist olid otsustanud kollektiivselt tööle mitte ilmuda.
„Eile sadas vihma ja hommikul helistasid mehed, et muda sees pole mõtet töötada,“ püüab Miina üht paljudest kultuurilistest eripäradest mõista. „Selle kandi grusiinid pole stabiilse tööga harjunud. Kui tuju pole, siis ei tööta. Kasvatavad endale midagi ise, ülejäänu saavad naabritelt ja käivad vahel Türgis tööl. Teed koguvad samuti metsast või vanadest istandustest.“
Üllatusi jagub
"Kooli ajal jõin hommikuti kohvi, aga hiljem muutusin rohkem õlleinimeseks,“ räägib Tomas, kes on sarnaselt teiste kolleegidega varem suhteliselt teekauge olnud. “Vana hipsterina meeldivad mulle käsitööõlled, aga gruusia õlu ei maitse kuigi hästi. Nüüd olen hakanud rohkem teed ka jooma, kuna see mõjub paremini kui kohv.“
Mees räägib, et iga päev toob uusi üllatusi. Näiteks peab põllult peletama teesõpradest lehmi või mässama bürokraatiaga.
Lehmadega on nii, et need elavad kõikjal, kus aeda ümber pole. Kui maatükkidele aed ümber sai, ilmus välja vihane lehmapidaja, kelle sõnul ei saavat lehmad nüüd huntide eest mugavalt ära joosta.
„Muidu saame kohalikega hästi läbi ja nad kiidavad, et ajame head asja, aga siis küsivad, et kuhu me selle müüme – Venemaale, Ukrainasse? Kui ütleme, et Euroopasse ja Põhja-Ameerikasse, siis on skepsist näha küll,“ ütleb leedukas.
Peaasi - kange
Esimesed teetaimed toodi Gruusiasse 19. sajandil Hiinast. Sajandivahetusel avaldati kvaliteetse teega muljet tsaarile ning peagi rahuldati 95 protsenti Nõukogude Liidu teevajadusest. Toona oli peamine toota võimalikult palju ning võimalikult kanget teed.
Gruuslased armastavad öelda, et nende ajalugu on hea ja tulevik samuti hea. Gruusia teerahva olevik on aga halb olnud sellest ajast, mil majandusharu üheksakümnendatel kokku kukkus. Praegu on kohalik teekasvatus vaikselt jälle jalgu alla saamas, kuid mahud on kunagisest palju väiksemad ning söötikasvanud põllud pakuvad kofeiini peamiselt lehmadele.
Vaata videost, milline on üks elujõuline teepõõsas ning kuula Miina muljeid eriti kange tee joomisest.
Tomas-Miina räägivad, et omal ajal tuntud gruusia tee võis küll kange olla, kuid ei olnud tegelikult kuigi kvaliteetne. Kohalikelt võib kuulda, kuidas teelehtedega veokikoormad mitu päeva tehase järjekorras seisid, kuni need vastu jõuti võtta. Selle ajaga jõuavad teelehed juba ära kuivada.
Kvaliteeti otsimas
Eesti teekasvatajate soov on hakata tootma nii kvaliteetset teed kui vähegi võimalik. Kuigi enamik umbrohu alt välja tulevaid vanade istanduste põõsaid on praegu pisikesed, olla kõik eeldused head.
„Üllatusin, et teemaailmas käib asi samamoodi nagu veiniga. On sommeljeed, segude disainerid, blogijad ja ajakirjad,“ räägib Miina. Täpsemaid teadmisi tuleb peagi jagama üks Nepaali teetark, kes on piltide järgi kohalikele teetaimedele hea hinnangu andnud ning järeldanud, et see kant peaks tee kasvatamiseks ideaalne olema.
Ekspert võtab arvesse paiga temperatuuri, tuuli, mäenõlvade kõrgust, sademeid ja talve pikkust ning töötab välja sobivaima retsepti, kuidas siinsed taimed kõige paremaks teeks töödelda.
Kui põllupidamises tuntakse end veel üsna algajatena, siis turundusega on vastupidi – teerahva Facebooki lehele postitavad eksootilist põllumajandust harrastavad eestlased ja leedukas oma rõõmudest ja muredest pidevalt videosid.
Läheb tööks
Seni on kõike tehtud oma rahadega, kuigi praegu kogutakse hoogu ka ühisrahastuse abil, kus investeerijatele tagatakse aastateks isiklik teevaru (vaata lähemalt SIIT). Euroopa ning Eesti põllumajandust vedavaid toetuseid pole teekasvatajatel oodata, kuid vähemalt paberil võimaldab teekasvatus mõne aasta pärast otstega kokku tulla.
Maikuus osteti riigilt ära üks lagunev hoone, milles teed toota. 300 ruutmeetri suuruses teevabrikus laotakse parajasti uut seina. Ühte otsa tuleb miljonivaatega tootmisruum ja teise otsa veel kallima vaatega kontor.
Tee teevad ära viis masinat – kaks erinevat kuivatit, sorteerija, fermenteerija ning rullija. Masinad on juba soetatud ning lähevad eeldatavasti käiku kuu-paari pärast. Pakki läheb hea kraam käsitsi.
„Võib-olla võtame mõne istanduse veel juurde, aga nüüd hakkame põõsaid suureks kasvatama ning tootlikkust ja tooteid arendama,“ räägib Miina. Alguses soovitakse selgeks saada traditsioonilise musta tee ja pärast ka rohelise tee valmistamine (mõlemat teed saab sama taime erineval töötlemisel).