"Iirimaa kinnitas, et võime arestitud 68 tonni liha Iirimaale tagasi saata või nad katavad hävitamise kulud," ütles Pärtel.

Samas pole ikkagi selge, kas Eestisse üldse sattus saastunud liha. Veterinaar- ja toiduamet on analüüsid võtnud, kuid tulemused selguvad kahe-kolme nädala pärast. "Loodetavasti on selleks ajaks liha hävitatud."

Euroopa toiduohutuse amet tõi välja, et võttes aluseks kõrgema saastumise piiri ehk 100 pikogrammi grammi kohta, siis 25 kg kaaluv inimene võib sellist liha süüa 0,5 kg päevas, ilma et see ohustaks tema tervist. Samas 75 kilo kaaluv täiskasvanu võiks saastunud liha tarbida 1,5 kg päevas. Eestisse tuli Iirimaalt liha 52 tonni 3 kuu peale. "Teades, palju on liha söögiasutuste praes või guljašis, siis ei saa me rääkida tõsisest riskist," kinnitas Pärtel. "Ajakirjanduse püüdlused ja inimeste ärritamine pole põhjendatud. Tervise riski ei ole mitte mingil tingimusel."

Eestis oleva liha saatus on alles otsustamisel. "Arvesse tuleb võtta saatmis- ja hävituskulud Iirimaal versus meil Väike-Maarjas ning leida optimaalne variant," lausu Pärtel. "Kuna tegu on külmund lihaga, pole see päeva-kahe otsus."