Kätlin Rohilaid-Aljaste ja Robi Kuusk alustasid oma uudse ettevõtmise, elusate kolmeaastaste jõulukuuskede müügiga aasta tagasi, kuid enda sõnul siis kuigi palju kliente ei leidnud. Pigem kuulsid nad jõule üle elavate kuuskede müügi suhtes skeptilist häält.

Soovijaid jagub

Eelmisel aastal käis pakkude sisse tõstetud kuuskedega kaasas soovitus need sooja saabudes ise õue ümber istutada. Sel aastal aga kadus puusõpradel kohustus kuuskede eest nii pikalt hoolt kanda, kuna puu võib lihtsalt Kätlini ja Robi käest rentida.

Nüüdseks on kuusesoovijaid kogunenud juba tublisti üle kahesaja, kellest ligikaudu pooled tahavad puud päriseks ning pooled majutavad seda vaid ühe kuu.

"Hakkasime puid välja rentima just sellepärast, et neil inimestel, kes on liikuvamad, ei oleks pidevalt kohustust kuusebeebit kasta. Nad tahavadki teda ainult jõuludeks ja aastavahetuseks," räägib Kätlin. "Inimene saab tunda rõõmu elusa puu üle ning meie hoolitseme ülejäänu eest. Mõtteviis on muutnud – kõike ei pea ise omama."

Kodudesse ja ettevõtetesse jõudvad kuused on kolm aastat sirgunud ühes Läänemaa kuusekasvatuses. Pärast pühi korjatakse renditud kuused kokku, hoitakse neid kevadeni kasvuhoones ning siis istutatakse tagasi mulda.

Ka need, kes kuuse endale päriseks ostavad, peaksid selle kevadel maha istutama, mitte järgmiseid jõule ootama jätma.

"See pott on ikkagi ajutine ning kuusk tahab edasi kasvada. Pikem hoidmine oleks nagu kala akvaariumisse panek, mida ma samuti ei poolda," ütleb Kätlin. Küsides, ega temperatuurierinevus ning talve veetmine elu soojas toas kuusele šokki ei põhjusta, vastab naine eitavalt.

"Kui noor puu just liiga järske temperatuurimuutusi kogema ei pea. Sellest, et puud kasvavad kenasti edasi, annab tunnistust ka klientide tagasiside. Kes juba seesugust kuuske soovib, see on valmis tema eest ka piisavalt hoolt kandma," ütleb Kätlin.

Erakordne huvi

Praegu on huvi kuuskede vastu nii suur, et eelmisel nädalal töötati iga päev kella üheni öösel, et piisavalt haava- ja saarepuust potte valmistada ning kuused sinna kasvama panna.

"Aasta eest nii suurt huvi ei tuntud. Kuid võib-olla me ei jõudnud lihtsalt õigete inimesteni," pakub aastaid kaubanduses töötanud Kätlin. "Minu töökogemuse jooksul on see täiesti fenomenaalne, kuidas postitusele Facebookis reageeriti. Meie selle reklaami eest midagi ei maksnud, inimesed on seda lihtsalt nii palju jaganud."

Kõige suurem huvi olla kuuskede vastu Tartust ja Tallinnast, aga ka Haapsalust, Pärnust ja Saaremaalt.

"Oleme saanud palju positiivseid kirju inimestelt, kellele mõte meeldib. See annab positiivset energiat," ütleb Kätlin.

Loo ilmumise päeval saavad oma kuused kätte tallinlased. Kolmapäeval toimetavad kuusekaupmehed puud ka Tartu ja Pärnu tellijateni, misjärel seatakse end reedel ja laupäeval üles Tallinna lauluväljaku jõuluturul, kus kuuski jagub samuti peamiselt neile, kes on paku sees istuvad noorkuused ette tellinud.