Enamus kaaskongreslastest juba magasid, aga leidus ka neid, kes olid suutnud hilise öötunnini meid, viimaseid tulijaid, ära oodata, et edastada oma soojad tervitused. Kohale tuldi nii lennuki, rongi või koguni sadu kilomeetreid autoga – Taanist. Kuna olime esimese õhtu tutvumisõhtust ilma jäänud, siis ootas meid ees teistega tutvumine järgmisel hommikul. Järgnevad päevad reisisime ühise bussiga, et külastada mitmeid aedniku kutsega seotud firmasid.

Kõigile gurmaanidele oli suurepäraseks üllatuseks, kui esimesse aiandisse saabudes tervitati meid roosiveiniga, mida isegi suur osa austerlastest polnud varem proovinud. Tegemist oli frizzante tüüpi veiniga, mis oli kergelt gaseeritud ja meenutas veidi vahuveini. Veini tootmine on firmas Bergmoser teisejärguline, kuid siiski nišitoode. Peamiselt tegelevad nad lõikelillede tootmisega, kus taimedele ei anta ühtegi vaba päeva ja tootmine käib aastaringselt.

Mirabelli lossiaed Salzburgis

Üheks meeldejäävamaks külastuseks oli puidust isikupäraseid lastemänguväljakuid rajav ettevõte Gestra, kus kasutatakse peamise ehitusmaterjalina lehise ja robiinia puitu, mis on tiheda struktuuriga ja parema vastupidavusega nii keskkonna- kui ka mehaanilistele tingimustele. Palgid esmalt kooritakse ja seejärel lähevad kasutusse oma looduslike omaduste ja iseärasustega, alles jäetakse puu kumerused ja oksakohad. Lõplik produkt on äärmiselt looduslähedase ja muinasjutulise ilmega.

Lisaks aianduslike firmadele, külastati veel mitmeid Austriale omaseid ettevõtteid nagu Stiegl õlletehast ja mägede vahel asuvat väike-ettevõtjast juustutootjat Fürstenhof, kus valmistatakse kolmekümmet eri sorti juustu ning naturaalseid mahlasid ja moose ning mõningaid kosmeetikatooteid.

 Euroopa Nooraednikud Stiegl õlletehases.

Maastikukujundajatele oli kindlasti eredamaks elamuseks maastikukujunduse firma Hussl, mis tegeleb peamiselt eraaedade rajamisega. Külastuse jooksul käisime ka nende rajatud aias, mille asukoht mägede ja järvede vahel oli tõeliselt lummav. Aed ise jättis oma kujukeste, veesilmade ja isikupärase taimevalikuga unustamatu mulje.

Juba traditsiooniks saanud kongress oli seegi kord täidetud uute teadmiste, oskuste ja huvitavate inimestega. Ettevõtlikele aednikele on selline kogemus suureks abiks, et tulevikus arendada Eesti aiakultuuri või kasutada loodud kontakte oma firma loomisel. Kõlama jäi Rabindranath Tagore tsitaat: „Dumme rennen, Kluge warten, Weise gehen in den Garten,“ mis soovitab kõikidel nutikatel minna aeda. Aed, see on uue energia ja inspiratsiooni aluseks!

Järgmisel aastal toimub kongress Saksamaal – Münchenis, kuhu ootame ka kõiki teisi reisi- ja aiandushuvilisi osalema. Täpsem programm ja osalemisinfo on kättesaadav kõigile huvilistele aadressilt nooraednikud@gmail.com või Eesti Nooraednike Facebooki lehel.