Kohe hakatuseks tuleb öelda, et tegu ei ole käsiraamatuga – eks me ju oska kõik isegi ennast alasti võtta. Pigem on antud trükise näol tegu julge apologiseeriva propagandaraamatuga. Põhiidee, mille eest raamatus seistakse, on see, et kõike, mida meil on võimalik teha paljalt, võiksime või peaksime me tegema paljalt.

Veelgi enam, kõik tegevused, mis ei nõua riietust või kaitseriietust, võiksime me võimalusel sooritada alasti. Me peaksime saama riiete orjadest riiete peremeesteks. Meie praegust või tavapärast olukorda kirjeldavad vabakehakultuurlased kui äraspidist: „… selle asemel, et loodusest antud alastiolek vabas õhus tunnustada reegliks ja riietust ning viibimist kinnises ruumis võtta erandseisukorrana [—] , on inimene tõstnud põhilauseks riietumise isegi siis, kui see talle koormaks ja takistuseks…”.

Riided põhjustavad lisaks igasugu ihuhädadele meile kaudselt ka erinevaid hingehädasid. Riided viivad meid süstemaatilise valetamiseni enda keha kohta – me varjame nendega oma kehalisi puudusi. Sagedasem alastiolek aitaks meil teiste inimeste ja omaenda kehaga paremini leppida, seda loomulikuks pidada, aga innustaks samas meid ka oma ihu kallal rohkem tööd tegema. Kehavormide ilul on vabakehakultuuris täiesti oma koht. Pidev karastamine, päikese- ja õhuvannid, erinevad gümnastikaharjutused ja sportmängud – see on (täielikus alastuses loomulikult) vabakehakultuuris obligatoorne. Muidugi on ka lihtsalt sport iseenesest tore nähtus, aga sellel on kaks suurt puudust: suunatus tulemuslikkusele (rekordid ja pidev võistlusmoment) ning sportlik riietus.

See – alastiolek – tundub lausa imevits. Autori sõnul vabastab see meid suurest arvust kehalistest puudustest, hingelistest meelesegadustest, sotsiaalsetest haigustest või vähemalt pehmendab paranemist takistavaid mõjusid. Kas tõesti on pääsemine meile kogu aeg nii lähedal, otse riiete all olnud?

Olgu öeldud, et autor ise mitte ainult ei kuulutanud seda õpetust, vaid ka elas seda. Milline Eesti nudismi pioneeri Erich Differti elu oli, seda saad vaadata Eesti Rahva Muuseumi blogist.

Allikas: ERMi blogi