Eesti parima toiduaine tiitli pälvisid Farmi Kreeka jogurtid

 (1)
Eesti parima toiduaine tiitli pälvisid Farmi Kreeka jogurtid
Eesti parim toiduaine 2014.Foto: EESTI TOIDUAINETETÖÖSTUSE LIIT

Täna Olümpia hotellis toimunud Eesti toiduainetööstuse aastakonverentsil kuulutati välja konkursi "Eesti parim toiduaine" võitja, milleks on Farmi Köögi Kreeka jogurtite sari.

Konkursi kuldmärgid pälvisid veel mittealkohoolse joogi eest Pai Pluss smuutid ja alkohoolse joogi kategoorias Vana Tallinn Signature. Esmakordselt vaid toitumisteadlastest moodustatud kategooria "Parim toit tervisele" žürii tunnustas kuldmärgiga Tere D-vitamiiniga piima.

Konkursi hindamiskomisjoni tööd juhtinud Tartu Ülikooli arstiteaduskonna meditsiinilise biokeemia professor, meditsiinidoktor Mihkel Zilmer tõdes, et konkursitooted on jõudnud tasemele, kus enamike kvaliteedile pole ka toidutehnoloogidel ja –teadlastel vajadust enam sisulisi märkusi teha.

„Tootjad ei tule konkursile hea õnne peale lootma - nad on kandnud hoolt selle eest, et lisaks põhitoorainele oleks ka täiendavad koostisosad parimate hulgast, nagu näiteks puravikud, murakad ja muud maitsvad ja kõrge toiteväärtusega komponendid. Tase on küündinud sellisesse kõrgusesse, et kodus polegi neid roogasid enam nii lihtne järgi teha,“ kinnitas hindamiskomisjoni esimees.

Toiduliit kuulutas täna välja ka tänavused parimad tooted piirkondlikelt väike-ettevõtjatelt, milleks on Põhja-Eestis Pure Line Product OÜ toodetud plombiirjäätis meega, Lõuna-Eestis MTÜ Peipsimaa Kogukonnaköök toode Manu hõrk jõhvikakaste, Virumaal Freezedry OÜ külmkuivatatud maasikad ning Kuressaare Jäätis OÜ valmistatud mustsõstraketšup.

„Konkursil osales rekordarv tooteid, kusjuures parima piirkondliku väikeettevõtte toote tiitlile kandideeris mullusega võrreldes koguni pea kolm korda rohkem tooteid. Kuid lisaks osalejate suurele arvule oli suur enamus toodetest tõepoolest väga head ja kvaliteetsed, millest parimate väljaselgitamine oli äärmiselt raske ülesanne,“ tõdes konkurssi korraldava Eesti Toiduainetetööstuse Liidu juht Sirje Potisepp.

Konkursi "Eesti parim toiduaine 2014" võitjad:

Eesti parim toiduaine 2014 kuldmärk – Farmi Köögi Kreeka jogurtite sari, Maag Piimatööstus AS

Kuldmärgid:

Parim mittealkohoolne jook - Pai Pluss smuutid, Põltsamaa Felix AS
Parim alkohoolne jook - Vana Tallinn Signature, Liviko AS
Parim toit tervisele – Tere piim D-vitamiiniga 2,5%, Tere AS

Hõbemärgid:

Parim piimatoode - Farmi Köögi Kreeka jogurtite sari, Maag Piimatööstus AS
Parim pagaritoode - Fazer Fresh puuviljaleivake, Fazer Eesti AS
Parim kondiitritoode - Kalev Finest martsipanikompvek, Kalev AS
Parim magustoit - Jäämurdja, Balbiino AS
Parim köögiviljatoode - Kodune marineeritud kurk küüslaugu ja mustasõstralehtedega, Põltsamaa Felix AS
Parim lihatoode - Maks ja Moorits Keefiri-kamašašlõkk, Atria Eesti AS
Parim kalatoode - Vürtsikilufilee küüslauguga Premium, Eesti Traalpüügi Ühistu
Parim kaste - Felix Küüslaugukaste, Põltsamaa Felix AS
Parim valmistoit - Põltsamaa Kodune praekapsas Põltsamaa Kuldsega, Põltsamaa Felix AS

Parimad piirkondlikud tooted:

Lõuna-Eesti väikeettevõttelt - Manu hõrk jõhvikakaste, MTÜ Peipsimaa
Kogukonnaköök
Põhja-Eesti väikeettevõttelt - Plombiirjäätis meega, Pure Line Product OÜ
Virumaa Väikeettevõttelt - Külmkuivatatud maasikas, Freezedry OÜ
Lääne-Eesti Väikeettevõttelt - Mustsõstraketšup, Kuressaare Jäätis OÜ

Eriauhinnad:

Tallinna Ettevõtlusameti eriauhind - Mustasõstra oolongtee, Especha OÜ
Kokkade lemmik - Muah! Rukkileiva-kaneeli koorejogurt, Valio Eesti AS
Kaupmeeste lemmik - Viini šnitsel, Rannarootsi Lihatööstus AS
Meedia lemmik - Pai Pluss smuutid, Põltsamaa Felix AS
Rahva lemmik – Muhu leib seemnetega, Muhu Pagarid OÜ