Talle ei loe, kuhu nende 230 lehmalt saadud piim müüakse, kas Eestisse või Leetu. Peaasi et korralikku hinda saab.

Vaeküla OÜ ehitas aasta tagasi uue, nelja robotiga lüpsilauda, nii ongi omanikule oluline iga lisasent – pangalaen sunnib pingutama.

Piima müüb Vaeküla OÜ tulundusühistu EPIKO kaudu, kes on viimasel ajal korraldanud osadele liikmetele müügi läbi Elpa i.e OÜ.

Aleste kinnitab, et Elpast saab kilohinnaks 34,4 senti, Eesti tööstustes kõigub hind 32–33,3 sendi vahel.

“Minu senisel pikaaegsel partneril on pidevad makseraskused, mitte kuidagi ei saa sealt õigel ajal raha kätte,” kritiseerib Palivere PÜ juhataja Ludmilla Tammer Läänemaalt.

Tammer liitus Elpaga 1. aprillist, nüüd saadab ta 254pealise karja piima Leetu, raha saab kätte korrektselt.

Igal mehel oma robot

Küsimusele, kas on mõtet siduda tulevikku Leeduga, vastavad Elpa juhid jaatavalt.

Rokiškio Suris AB sõlmis sel aastal Uus-Meremaa talunike ühistuga Fonterra koostöö ning tehnoloogiate jagamise lepingu.

“Seoses liitumisega Fonterra ülemaailmse müügiketiga ning viimaste uuendustega on selle Leedu tööstuse toorpiima vajadus järgmistel aastatel kordades suurem, kui Eestist kokku varuda on võimalik,” rõhutab Elpa üks omanikke, juhatuse liige Arnold Kannike.

Rokiškio kombinaat on üks kolmest Rokiškio Suris AB tööstusest, seal valmib aastas 35 750 tonni eri tüüpi juustu, mida eksporditakse nii Venemaale, Itaaliasse kui ka USAsse.

Lisaks toodetakse 20 000 tonni laktoosi ja vadaku kontsentraati, mida müüakse üle maailma ja mis jõuab lastetoitude koostisosana ka Kaug-Itta, eelkõige Hiinasse.

“Eesti piimast tehakse rinnapiimaasendajaid hiinlastele, samuti eksklusiivset juustu itaallastele ja ameeriklastele,” toob Kannike esile.