Eesti tapamajadest sooli Hiina pesemiseks ei saadeta
„Hiina me sooli ei saada ja oma tehasest tulevaid sooli kasutame üldse küllaltki vähe,“ ütles Atria Eesti tegevjuht Olle Horm. Peenemat lambasoolt läheb suvel vaja peamiselt grillvorstide ja talvel ahju- ning verivorstide jaoks, suurema läbimõõduga seasoolt kasutatakse suvel grillvorstide ja talvel verivorstide valmistamiseks. Valgas asuvas Atria tehases kulub kuus 2000-4000 kimpu sooli (üks kimp on 100 jardi ehk 91,44 meetrit pikk). Seega kulub neil kuus 183 kuni 366 km jagu sooli.
Enamus vorstide jaoks vajalikeks sooltest ostetakse Taani vahendaja käest. Vahendaja sõnul on Euroopa tööstused küll sooli Hiina pessu saatnud, kuid Hiinas ei taheta seda musta tööd enam teha ja nüüd eelistatakse veelgi vaesemaid maid. „Hiina on juba liiga kallis,“ märkis Horm.
Eestis on kaks suurt tapamajaga lihatööstust – Atria Eestile kuuluv Valgas ja HKScan Estonia oma Rakveres.
HKScan Estonia äridirektor Margus Venelaine ütles, et enamjaolt kasutavad nad oma tootmises seasoolt, mis pestakse, sorteeritakse ja kalibreeritakse neil tootmises kohapeal. „Kuna kõikidel kõrghooaegadel, näiteks verivorstide või grillvorstide hooajal, me ei kata täielikult enda vajaminevat kogust ära, siis neil perioodidel ostame ka vastavalt vajadusele väljapoolt seasoolt sisse,“ selgitas ta. Sel juhul on peamiselt tegemist Euroopa kvaliteediga (Taani, Saksamaa jne).
„Lambasoolte kasutamise puhul meile vajaminevat kogust Eesti päritolu kahjuks osta ei ole ning kasutame tavaliselt Uus-Meremaa, Austraalia või Hiina päritolu sooli,“ lisas ta.