Regionaalminister Siim Kiisler tõdes, et ühest küljest on projekt Peipsi järve piirkonnale väga oluline, kuna toetab sotsiaalmajanduslikku arengut ning aitab kaasa järve keskkonnaseisundi parandamisele. "Teisest küljest on see hea näide Eesti ja Venemaa suhete edenemisest konkreetsetes küsimustes. Ühist tööd on selle projekti nimel tehtud juba viimased kaks aastat," avaldas regionaalminister heameelt ning nimetas kahe riigi vahelist koostööd igati tulemuslikuks.

Ühisprojekti raames ehitatakse kaasaegse taristuga sadamad Tartusse, Mustveesse ja Räpinasse; Kallastele ehitatakse laevaremondidokk. Venemaal rekonstrueeritakse ja ehitatakse reoveepuhastusseadmed Pihkva, Oudova ja Petseri linnadesse ning Pihkva ja Palkino rajoonidesse. Eesti-Vene ühisprojekti projekteerimis- ja ehitustegevustega alustatakse sel aastal.

Projekti „Majanduslikult jätkusuutlik ja keskkonnasäästlik Peipsi järve piirkond“ toetatakse Euroopa naabrus- ja partnerlusinstrumendi (ENPI) Eesti-Läti-Vene piiriülese koostöö programmist 2007-2013 kokku 7,5 miljoni euroga. Regionaalministri valitsemisala eelarvest toetatakse projekti 2,3 miljoni euroga. Projekt tuleb ellu viia hiljemalt 2014. aasta lõpuks.

Peipsi järv on Euroopa suurim piiriveekogu ja suuruselt neljas järv Euroopas. Peipsi järve pindala on 3555 ruutkilomeetrit, millest 44 protsenti kuulub Eesti Vabariigile ja 56 protsenti Vene Föderatsioonile.