"Suvi on olnud jahe, kuid aasta on sellest hoolimata õnnelik - nüüd näeme, kuidas erinevad sordid sellistes tingimustes käituvad," märkis ta.

Varased sordid peaksid Kivistiku hinnangul valmima kuu aja pärast.

Võrumaal Pruuli-Kaska talus avamaal viinamarju kasvatav Liia Kaska ütles, et tänavusele saagile mõjub veel eelmise aasta vihmane sügis, mis ei lasknud kõigil võrsetel valmida.

Foto: Jaak Eensalu
"Tänavune kevad ja suvi on hilisemad, tundub, et temperatuuride kogusumma tuleb eelmisest aastast väiksem," sõnas Kaska. "Loodan, et laupäevasele Antsla laadale saan ikka esimesed marjad kaasa võtta."

Suvised vihmad viinamarjadele kahju teinud pole, sest kasvu ajal ongi rohkelt niiskust tarvis, kuivemat ja sooja sügist tuleb loota marjade valmimisajal.

"Kui tuleb pikk soe sügis, siis ei tohiks saagi üle nurisemist olla," arvas Kaska. Tänavu on tema hinnangul olnud ka pisut vähem herilasi, kes muidu on viinamarjakasvatajatele üks suurimaid peavalusid.

"Herilased ilmuvad välja marjade valmimisajal ja urgitsevad need armutult seest tühjaks. Siiani pole me keegi nende vastu veel mingit tõhusat rohtu leidnud," selgitas Kaska.

Kasvuhoones viinamarju kasvatav Harri Ploom Viljandimaalt ütles, et suurima hoobi andsid tema kilemajades kasvavatele taimedele talvel hiired, kes sõid algul ära mürgi ja siis asusid taimede kallale.

"Klaaskasvuhoonest oleme lauaviinamarju saanud viimased kaks nädalat ja saak on hea," märkis ta.

Eestis levinud viinamarjasort 'Rondo' on Otepääl Jaak Eensalu põllul kasvatanud suuri ja vohavaid lehti ning nende all on ka suuri marjakobaraid. "Suvi on jahedam olnud küll, aga ega kuuma suve pole nagunii kaua olnud. Praegu on pilt päris hea, mis edasi saab, seda sõltub sügisest."

'Rondolt' on saaki oodata oktoobriks.