Saarte laulupäevade idee käis välja kunagise Eesti Üliõpilaste Ehitusmaleva taustaga EÜE Väinamere Segakoor, kui suures ühislaulupeo järgses tuhinas ei tahetud aktiivsest kontserttegevusest loobuda.

Väinamere Segakoor on ka üks neljast laulupeol osalevast koorist, kelle ridades on ka mitmeid Hiiumaal Kukka Miku ja Emmaste rühmades oma malevasuvesid veetnud lauljaid. Lisaks Väinamere EÜE Segakoorile astuvad laulupeol üles samuti EÜE taustaga Pagana Segakoor ning Tartu Rahvaülikooli ja Eesti Rahvusringhäälingu Segakoorid. Esinejateks on veel puhkpilliorkester Saku ja Tartu Tarbatu rahvatantsijad. Pagana ja Väinamere koorid korraldasid kolm aastat tagasi Ruhnu I Laulupeo, millele järgnes X ülemaailmsete vilsandlaste päevade raames toimunud Vilsandi I Laulupidu ja möödunudaastane Prangli I Laulupidu. Kui Ruhnul ületas esinejate arv püsielanike ja pealtvaatajate arvu pea kolmekordselt, siis Vilsandil ja Pranglil oli „jõuvahekord“ juba vastupidine – 150 esinejat kuulas-vaatas ca 200 pealtvaatajat. Tänavuse laulupeo kunstiline juht on ERR Segakoori peadirigent ja 2014. aasta XXVI laulupeo kunstiline juht Hirvo Surva, lisaks juhatavad lauljaid ja pillimehi veel Indrek Vijard, Heikki Põhi, ja Ants Reinhold ning rahvatantsijaid Jaanus Randma.

Hellamaa Laulupeo programm algab 29. juunil kell 16 rongkäiguga, millele järgneb kontsert laululaval. Õhtu lõpetab simman „Untsakate“ pilli taktis ning 30. juunil kell 11 on kavas juba traditsiooniline hommikune Puhkpilliorkester Saku kontsert „Kõik puhuvad“ Kuri koolimaja trepil. Aga eks pillimängu ja lauluviise kostub neil päevil igal hetkel ja üle kogu valla.