Üht Facebookis monarhiat väidetavalt solvanud naist sunniti põlvitama kuninga portree ette. Tegu oli lausa meediasündmusega – politseijaoskonna sissekäigu juurde oli pandud kuninga portree, politseinikud sundisid naist selle ette põlvili laskuma.
Kõike seda jälgisid sõjaväelased ja politseinikud, filmivad ja pildistavad ajakirjanikud ning pisut eemal mobiilidega sündmust jäädvustav rahvamass.

Youtube’is oli veel täna hommikul ka video sellest, kuidas politsei viib bussist kaasa väidetavalt monarhia aadressil krõbedusi öelnud naise, kellele tuleb seejärel tänaval üks möödakäija kallale. Selle artikli valmides (kohaliku aja järgi kl 10 paiku) oli video juba Youtube’ist kustutatud.

Kuningas suri 13. oktoobril pärast 70-aastast valitsusaega. Monarhia ja kuninga solvamine on Tais tõsine kuritegu – selle eest võib määrata mitmekümneaastase vanglakaristuse. Näiteks mullu mõisteti 37 aastaks vangi mees, kes narris kuninga koera.

Karm seadus kehtib 1908. aastast, solvajaid ja laimajaid võib selle kohaselt oodata 3-15-aastane vanglakaristus, kuid seaduse sõnastus ei defineeri täpselt, millised teod on laimamine, solvamine ja monarhiat ohustav tegevus. Tõlgendusteks on palju ruumi.

Kuigi alati leidub inimesi, kes pole Tais monarhiaga rahul, suhtutakse kuningasse ja kuningaperesse üldjuhul austavalt. Bangkokis kannavad inimesed pärast kuninga surma leinarõivaid, mis on nii nõutud, et kõigile soovijatele ei jätkuvat.

Suurbritannia ja Austraalia valitsused on pannud oma kodanikele südamele, et nad käituks ja riietuks Tais kombekalt. Nendest maadest käib Tais puhkamas väga palju inimesi. Seni pole näinud ega kogenud, et politsei turistidele nende riietuse või käitumise pärast märkusi teeks.

Phuketis pole praegu turismi kõrgaeg veel kätte jõudnud. Tuhanded turistid on kohal, aga võrreldes novembris-detsembris algava kõrghooajaga on rahvast vähe.

Kuninga surm lõi mõneks päevaks siinse turismile keskendunud elukorralduse segi. Suured klubid ja go-go-baarid oli suletud, tänaval ei kostunud muusikat, osa restorane ja kauplusi ei müünud alkoholi.

Kaks päeva pärast kuninga surma ei kostunud Patongi peamisel peotänaval küll muusikat, aga mõningast meelelahutust leidus (vt alt videot). 16. oktoobril ilmusid tänavaotstesse metallpiirded ja politseinikud. Miks see vajalik oli, see jäi selgusetuks, sest kõik oli niigi rahulik.

Viimased kaks päeva on aga melu taas tavapärane. Rahvas oleks justkui paisu tagant välja saanud ja baarides kestab möll varaste hommikutundideni – nagu tavaliselt.

Briti abielupaar, kes on Phuketis sage külaline, rääkis üleeile, et tänavusel hooajal tuleb Taisse ilmselt vähem turiste kui varasemastel aastatel, sest lääne inimesed kardavad ebastabiilset poliitilist olukorda. Turistile pole seda ebastabiilsust igatahes praegu märgata.

Puhkamiseks on Phuketi rannad praegu ideaalsed, sest inimesi on hõredalt. Vahel sajab, vahel on päikseline või pilvine, kuid temperatuur on pidevalt 28-29 kandis – just selline nagu Phuketi kliima oktoobris olema peabki.