Enn Soosaare Sihtasutuse auhind antakse ühiskonda eetilisest aspektist käsitleva essee eest, mis on ilmunud eelmisel kalendriaastal. Žüriisse kuuluvad Ülle Madise, Viivi Luik, Neeme Korv, Sulev Vedler, Ülo Tuulik, Hannes Rumm ja Hannes Tamjärv.

Neljandat korda välja antud auhinna tänavuste nominentide seas olid ka Mihhail Lotman, Mihkel Mutt, Marju Lepajõe ja Urve Eslas, eelmised laureaadid on olnud Ilmar Raag, Kalle Muuli ja Toomas Paul. Auhinda suurusega 3000 eurot aitab välja panna LHV Pank.

Tänavu auhinna pälvinud Hent-Raul Kalmo väljendas suurt rõõmu, et võitis just Enn Soosaare auhinna, sest luges Soosaare esseesid omal ajal suure huviga. Tänukõnes juhtis ta tähelepanu sellele, et kirjutaja võtab tihti eetilisi seisukohti, aga selleks, et seisukohad oleksid ka tegelikult eetilised, peaksid need olema piisavalt põhjendatud. Liiga kiire seisukohavõtt sulgeb sageli võimaluse käsitletavat teemat või sündmust mõista.

Õiguskantsleri nõunikuna töötav Kalmo on lõpetanud mitmeid kõrgkoole nii Eestis kui ka välismaal. Ta on avaldanud hulgaliselt õigusalaseid publikatsioone.

Põhjus, miks Enn Soosaare eetilise esseistika auhind anti üle just Harju Maakonnaraamatukogus Keilas, peitub selles, et eelmisel aastal avati seal Soosaare isiklike raamatute väljapanek avalikuks kasutamiseks nime all ”Raamatukogu raamatukogus”. Kogu koosneb ligi 10 000 ühikust.

Enn Soosaar (1937-2010) oli eesti kultuuri suurkuju, tõlkija ja esseist, Tallinna Ülikooli audoktor. Tallinna Ülikool asutas aastal 2011 ka Enn Soosaare Sihtasutuse.