Ettevõtmisse kaasatud kirjanik ja semiootik Valdur Mikita sõnul aitab loodud arhitektuurne lahendus keskendunult kuulata nii metsa helirikkust kui ka vaikust, mis mõlemad ju Eesti märgid kõige paremas mõttes. „See on koht, kus lehitseda „looduse raamatut“, siiani selline koht Eesti metsades puudus,“ lausus Mikita.

RMK loodushoiu osakonna juhataja Marge Rammo sõnul pakuvad kõlakojad looduses seiklejale peavarju ja kohta mõtisklemiseks, ent vähenõudlikum matkaline võib neis ka öö mööda saata. „Asukoht RMK Pähni looduskeskuse läheduses võimaldab neid kasutada ka uudse väliõppeklassina ning viia läbi loodusharidusprogramme ja väiksemaid kultuurisündmusi,“ ütles ta.

Ruuporid ehitatakse augusti jooksul valmis Eesti Kunstiakadeemia töökojas Tallinnas, misjärel transporditakse need Võrumaale. Installatsiooni avamine jääb septembrikuusse, peale mida on see järeleproovimiseks kõigile avatud.

Projekt sai alguse aasta tagasi, kui EKA sisearhitektuuri esimese kursuse tudengid mõtestasid koos Valdur Mikitaga Lõuna-Eesti metsades metsaraamatukogu kontseptsiooni. Seejärel tutvusid üliõpilased metsamaastikuga Pähni kandis ja töötasid välja oma kavandid, milline võiks olla just sinna sobiv objekt. Ehituseks välja valitud teose autoriks on Birgit Õigus.

Tudengeid juhendasid arhitektuuribüroo b210 arhitektid Aet Ader, Karin Tõugu, Kadri Klementi ja Mari Hunt, kelle sõnul on disainihariduse puhul oluline oma mõtted teoks teha. „Jälgime rõõmuga, kuidas kogu kursus ühtse ehitusbrigaadina toimib ning usume, et semestriprojekti valmis ehitamine inspireerib ka tulevikus julgeid mõtteid katsetama.”