Praeguse haldusreformi varjatud eesmärk näib ERKRE arvates olevat hoopis omavalitsuste senisest suurem politiseerimine ja juhtimise muutmine Tallinna-kesksemaks. Suurtes ühendatud omavalitsustes võib ennustada kohalike valimisliitude kadumist ja asendumist parteiliste nimekirjadega. Plaanitav reform on teravas vastuolus põhiseaduses ette nähtud kohaliku elu autonoomse korraldamise põhimõtetega. Otsustusõiguse äraviimine väikestest kohtadest hävitab kohaliku elu.

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond kavatseb valitsusse saades läbi viia sisulise haldusreformi, mis toob elu maale tagasi. Selleks tuleb muuta omavalitsuste rahastamismudelit: anda neile juurde nii raha, tegevusvabadust kui ka võimu ning vähendada kasvavat riiklikku bürokraatiat.

Erakonna esimees Mart Helme usub, et EKRE-l õnnestub riigikogu kevadistungil haldusreformi seaduse vastu võtmine ära hoida ja vaidlused jätkuvad sügisel, kui ametis on juba uus president.

"Kui me mõtleme selle peale, et tulevikus hakkab Eestis olema omavalitsusi, mis on poole maakonna suurused või lausa terve maakonna suurused, siis kõik, kes vähegi teavad, kuidas kohaliku elu maal aetakse, saavad aru, et hakkavad kinni minema seltsimajad, raamatukogud, väiksemad koolid. Ehk et see haldusreform mitte ei ürita peatada või ümber pöörata elu hääbumist maal, vaid tegelikult võimendab seda," märkis EKRE juhatuse liige Martin Helme "Aktuaalsele kaamerale" antud intervjuus.