“Loomade suhtes kohaldatakse asjade regulatsiooni ning seega on looma omanikul asjaõigusseadusest tulenevad õigused oma looma suhtes, mida võiks aga loomakaitseseaduses täpsustada ja teatud juhtudel piirata, kui looma omanik on looma suhtes toime pannud lubamatu teo. Loomakaitseseadus sätestab eriseadusena küll mitmeid erisusi asjaõigusseaduse osas, kuid siiski mitte piisavalt - nii mõnedki küsimused jäävad viimasel ajal aset leidnud juhtumite näitel paraku vastuseta ning toimiva lahenduseta," rääkis Hõrak.

Ning lisas: "Seetõttu leian, et praegune regulatsioon ei taga loomadele ja neid abistanud isikutele vajalikku kaitset ega arvesta tavapäraste juhtumite eripärasid. Probleeme tõusetub praktikas ilmnenud näidete varal just olukordades kus on vajalik looma abistamiseks ja tema elu päästmiseks kiirelt tegutseda.”

Ekspertrühm loodab koguda informatsiooni võimalikult paljude loomadega seonduvate probleemide kohta, mis vajaksid õigusaktides täpsustuste ja paranduste sisseviimist.

“Meil on hea meel, et kokku on tulnud grupp inimesi ja organisatsioone, kes soovivad koostöös valdkonna ekspertidega anda oma panuse paremasse õigusloomesse, mis tagaks loomakaitsenõuete suurema elujõulisuse,” ütles Eesti Loomakaitse Seltsi meediajuht Annika Lepp.

Ekspertkomisjoni kuuluvad õigusabi Advokaadibüroo Glikman, Alvin & Partnerid advokaat Ilo-Hanna Hõrrak-Nõmm, Eesti Loomakaitse Seltsi ja Eestimaa Loomakaitse Liidu esindajad, Varjupaikade MTÜ, Hanna Ild MTÜst Kasside Turvakodu, loomaarst ja ettevõtja Tiina Toomet, Cambridge’i Ülikooli ja Tallinna Ülikooli teadlane Kairi Tammoja ning Tallinna Ülikooli loomateraapia aine lektor Hele Aluste.

Komisjoni töösse plaanitakse kaasata veel mitmeid spetsialiste ja organisatsioone, kes oma igapäevatöös erinevate loomadega kokku puutuvad ning omavad väärtuslikke kogemusi ja teadmisi loomade kaitse ja pidamisega seotud seaduste ning määruste parendamiseks.

Samuti loodetakse Justiitsministeeriumi, Keskonnaministeeriumi ning Põllumajandusministeeriumi spetsialistide heale koostööle.