“Valgast kell 6.00 väljuv rong jõuab kell 7.15 Tartusse ja selleks ajaks on kell 6.56 väljuv kiirrong Tallinna juba väljunud. Tallinna peaksin edasi sõitma alles kell 7.40 väljuva aeglasema rongiga. Nii jõuaksin Valgast Tallinna kell 10.32. Pole just väga kiire...” kurtis Valga elanik. “Üldse võiks ju olla Valga-Tallinn otseliin. Aga ma vist unistan liiga palju!”

Tallinnast piirilinna tagasi kulgemisega on lood veel hullemad: viimane võimalus pealinnast rongiga Valka sõita avaneb kell 14.55. Nii ei jäägi valgalastel ja teistel lõunaeestlastel üle muud, kui kolistada vanaviisi edasi bussidega.

Ettevõtte müügi- ja arendusjuht Norbert Kaareste teatas Maalehele, et Valga-Tallinna otseliin on tõesti kavandamisel. “Me plaanime 1. juunist muuta Valga suuna sõiduplaani nii, et tekib Tallinn-Tartu-Valga liin, mis Tallinn-Tartu lõigul sõidab ekspressina,” lausus ta. Kellaaegu ta veel ei täpsustanud.

Juunis kehtima hakkav sõidugraafik sisaldab Tallinna ja Tartu liinil kaheksa väljumist mõlemas suunas, kinnitas Kaareste.

Varem on Kaareste rääkinud, et näiteks reede õhtuti võib Tartu rong olla vajadusel kasvõi 16vaguniline. Nüüd vastas ta sellekohasele küsimusele: “Päris 16vagunilist ilmselt ei tule, kuna ooteplatvormid on vaid 150 meetri ehk vaid kahe rongi pikkumised (maksimaalselt seega 8 vaguni jaoks – A.L.), kuid vastavalt vajadusele saab neid uusi ronge kokku haakida küll.”

Kaareste lisas, et Viljandi, Tartu jt linnade vahel sõitvad kiirliinid säilivad. “Teeme nad uue rongi abil ka mõnevõrra kiiremaks, aga seda mitte ärajäävate peatuste arvelt,” ütles ta.
Mitmed tartlased on avaldanud soovi, et Tallinnast võiks Tartusse (ja vastupidi) sõita ka hilisõhtune või lausa südaöine rong, mis võimaldaks teises linnas teatris käia või hiliselt lennukilt rongi peale jõuda.

“Otseselt sellist väljumist suvel kehtima hakkavas sõiduplaanis pole, kuid saame sellise ettepaneku riigile kui tellijale teha,” lausus Kaareste.