“Täna on juba kaheksas õhtu ilma vooluta ja Eesti Energia ei anna sedagi teada, millal elekter tagasi tuleb! See on täiesti mõistetamatu olukord,” on tormist enim räsitud Lääne-Virumaa Vihula valla Eisma külavanem Kaarel Einpalu sel esmaspäeval väga pahane.

Einpalule ei mahu pähe, kuidas riik on lasknud oma ettevõttel ülekäte minna. Vähemalt informeerimine ei tohiks Eesti Energiale üle jõu käia, leiab Einpalu.

Poodides generaatorid otsas

Elektriga on selles mereäärses vallas tihtipeale närvide mäng.

Einpalul endal on küll nüüd vooluvabadeks päevadeks generaator. Kui läinud aasta 30. detsembril voolu polnud ega olnud ka teada, kas vana-aastaõhtukski tuleb, ütles mees, et tal on
kõrini.

“Kui nüüd pauk käis, tõid lapsed mulle suure ilusa generaatori, 32 000 krooni maksid, terve maja võin järele panna,” kõneleb külavanem.

Nii ei sula tal ka külmiku sügavkülm üles ja sinna pandud marjad-lihad. Teistel külas on kel kuidas. Kes teeb marjadest kiiruga moose, kes viib prügikasti.

Einpalu on kuulnud, et Rakverest ja Tallinnastki on poed generaatoritest läinud nädalal tühjaks ostetud.

“Käisin Võru poodides uurimas, kõik oli ära ostetud,” räägib ka Võru lähedal Kasaritsas elav pensionär Enno Kalde, kui elekter juba üle kolme päeva ära oli.

Ainult hind paneb pensionäri kukalt kratsima. Müüjatelt olla ta kuulnud, et odavamate generaatorite hinnad algavad 4000 kroonist. Kallivõitu! Kui saaks odavama sae hinnaga kätte, mõtleks ta vähem.

Generaator müriseb ka viimase tormiga katusest ilma jäänud Teedla küla Vahtra talu peremehe Silver Toompalu kuuris. Temagi oli esmaspäeval kaheksandat päeva ilma elektrita.

Ilma generaatorita oleks Vahtra talu ka veeta. Kui peremees selle kolme aasta eest ostis, maksis see 5500 krooni. Odavate killast, 2,5 kW, mistõttu ei saa kõiki asju korraga järele lülitada.

“Ajab asjad ära, aga kui katki läheb, ei remondita ka,” ütleb Silver Toompalu.

Pirnid põlevad, vorstiletid tühjad

Päris erakorraline olukord oli Elva linnas, kus voolukatkestus võttis 8. augustil ka joogivee ning esmaspäeval jagati vett elanikele veeautodest.

Hullemaks tegi olukorra, et voolupuudus jättis esmaspäeval kinni Elva suurima poe, Konsumi ning veel mitu Elva TÜ kauplust maakonnas.

“Esmaspäeva hommikuks oli külmikutes +20 kraadi, jäätised polnud enam jäätised, suurem osa kaupa riknes ja selle viis jäätmefirma minema,” ohkab Elva TÜ kaubandusdirektor Juta Paurson, lisades, et kauba maksumus, mis tuli utiliseerida, küündis ostuhindades üle
380 000 krooni.

Viimasena sai Elva TÜ kauplustest elektri tagasi Rannu pood, seda alles läinud nädala reedel. Osaliselt tuli elekter tagasi küll juba esmaspäeval, pirnid põlesid, aga külmikud ja sügavkülmik ei töötanud.

“Inimesed imestasid, et tuled põlevad poes, aga vorstiletid on tühjad,” räägib Rannu kaupluse juhataja Sirje Tull.

Vaatamata igapäevastele kõnedele Eesti Energiasse tuldi poodi asja uurima alles reedel. “Kuna poes oli kõik korras, läksid elektrimehed alajaama ja paari minuti pärast oli elekter majas. Mingi kaitse olla läbi põlenud, tühine viga, aga meil lasti viis päeva oodata,” on Tull energiafirma saamatuse või hoolimatuse peale pahur.

34 aastat poes töötanuna nägi Sirje Tull esimest korda, kuidas viie päeva jooksul ei suuda Eesti Energia elektrikud elektrit tagasi panna.