Kaks medalit Londoni suveolümpiamängudelt on väikerahva kohta igati hea tulemus, kuid sporditeadlaste arvates oleks Eestil võinud veelgi paremini minna.

Kuuekordne olümpiavõitja, Riikliku Ülikooli spordiprofessor Sergei Kraana annab lihtsaid näpunäiteid, kuidas olümpiamängudelt veelgi suurema medalisaagiga koju tulla.

"Meil on väga palju peidetud reserve," selgitab professor, kelle sõnul võib Eesti sportlasi Rio de Janeiros tabada tõeline medalisadu, kui vaid tema näpunäiteid järgitakse.

"Eesti trumpala on loomulikult kiirjooks. Meie sprinterid on väga väledad. Ainsaks puuduseks on praegu eestlaste liigne tagasihoidlikkus ning ülemäärane viisakus.

Loomulikult tahaksime stardipaugu kõlades konkurendid endast džentelmenlikult ette lubada.

Kuid siin tuleb arvestada sellega, et kui sinu lõpukiirendus ei ole väga palju parem kui Usain Boltil, ei pruugi teistest paari sekundi võrra hiljem startides neile päris järele jõuda."

Ka meie ujujatel võiks tunduvalt paremini minna, leiab spordiprofessor.

"Nad on tublid, kuid alati on midagi olümpiamedalist puudu jäänud," lausub teadlane. "Meie uurimisrühma pikaajaline analüüs näitab, et see salapärane "miski", mis puudu jääb, on kiirus. Mida kiiremini sportlane ujub, seda parem on tema tulemus.

Võtame kas või kuulsa Michael Phelpsi. Milles peitub tema edu saladus? Nii kuiv statistika kui ka teadusuuringud on kinnitanud, et ta on võitnud olümpiakulla iga kord, kui ta on ujunud teistest kiiremini.

Soovitan sama nippi ka Eesti ujujatele ning medalid ei jää tulemata."

Kümnevõistlus on olnud samuti üks meile enim kuulsust toonud alasid. Uurime professorilt, kas ka siin on lihtsaid nippe, kuidas olümpiamängudel paremaid tulemusi saavutada.

"Ei ole midagi lihtsamat," lausub professor veendunult. "Medalilootused on tunduvalt suuremad siis, kui meie atleedid võistlustest osa võtavad."

VALDUR RINDKERE

"Naeri" kehakultuuri- ja sporditoimetuse juhataja



KOKSTI

Minu teadmised ajaloost

imeline

timeline

A. ITSKOK



VILDE VAADE

ANTON VILDE
oravate suvepäevadelt

Käisin anonüümsena oravate suvepäevadel Nelijärve ääres. Nalja ja lõbu oli nabani, kõnesid saatsid kestvad kiiduavaldused ja sütitavad aplausid.

Ümberkaudsed külapoed saanud minu teada olulist kassalisa, eriti vilgas tegevus käinud laupäeval kella 10 paiku, mil külapoode väisanud mitmed mustad Audid.

Nagu suvepäevadel teada sain, ootavad juba järgmistel valimistel meid ees olulised muutused. Esiteks. Maksuvõlglastest erakonnad (loe: näiteks keskpartei) valimistel osaleda ei saa. Teiseks. Valimistele ei saa minna ka maksuvõlglastest valijad. Kolmandaks. Valima ei saa minna ka need, kellel on kaelas võlad ja laenud.

Mul tekkis küsimus: kes siis üldse enam valimas käib? Kui oravad sellest ise läbi ei näe, siis mina leian, et valimas käivad ainult ühe partei valijad - need, kes on nii vaesed, et neile ei anta isegi mitte laenu ning seega pole neil ka võlgu-laenu kaelas.

Suvepäevadel oli juttu ka Riigikogu eetikakoodeksist. Viimaste andmete järgi keelab see rahvasaadikul ära anonüümse kommenteerimise Internetis (praegu on see lubatud kirjaliku avalduse alusel; avaldus tuleb esitada Riigikogu juhatusele iga kuu esimeseks kolmapäevaks).

Üks anonüümsust palunud orav ütles mulle lõkke ääres ja hiljem saunalaval mitu korda, et anonüümse kommenteerimise keelamine on krahh ja sellega on tema elu läbi ning seda punkti eetikakoodeksist ei tohi mingil juhul vastu võtta.

Teine anonüüm võrdles seda Venemaal toimunud Pussy Rioti juhtumiga.

Kolmas anonüüm ütles, et see ei ole veel kõik: ära tuleks keelata ka puhvetis (õlleklaasi taga ja ilma) klatšimine ning opositsiooni kiuslikud küsimused ministritele ja koalitsioonisaadikutele.

Muide, ühe naisorava eestvedamisel on plaanis ära teha ka Riigikogu liikme esteetikakoodeks, kõne all on ka esoteerikakoodeks.

Kuulu järgi annavad oravad Tallinnale vastulöögi: iga parlamendi oravafraktsiooni liige plaanivat endale osta bussi, et sellega pealinnas mööda BUS-radasid kihutada.

Üks Volvo toetusrühma anonüümne liige kavatseb endale osta 52kohalise Ikaruse, et sellega töö ja kodu vahet sõita. Ta sõidab sellega üksi, kedagi ta bussipeatusest peale ei võta, sest bussi ette paneb ta teatise "Tellitud".



VAATAKS TÕTT

TIIT RIISMAA: "Sotsialismi ei saa kaks korda järjest ehitada, sest teisel katsel pole seda enam millestki teha."

Postimees, 15. jaanuar 1999



TÕRRE PÕHJAST

Kõhelda või mitte kõhelda, selles on küsimus... või ehk ei ole?

TUNDMATU AUTOR



PAETISME

- Kümnevõistlejad teevad enne kaugushüpet sada.

- Suurenenud nõudluse tõttu tõuseb septembris salakütuse hind.

- Kuna paljudes koolides napib õpetajaid, suletakse neis õpetajate toad.

- Mida rohkem puid langetad, seda enam langeb küttepuu hind.

JÜRI PAET



AJUTRELL

- Lolliga on ohtlik vaielda. Kui sina enda juurde jääd, läheb tema endast välja.

- Loll paneb end maksma, tark laseb endale välja teha.

- Tark räägib kõik naised ära, loll räägib kõik naisele ära.

- Kui vool ära läheb, püüab loll vooluga kaasa minna.

- Loll pühib kullatolmu jalgadelt.

ANDRES ÜLVISTE



PEALT KUULDUD

Raadiost: "Poed võiksid nädalavahetusel kinni olla, siis saaksid kassapidajad ise oma lapsi lasteaeda viia ja koju tagasi tuua."



LUGEJA KIRI

Lugupeetud Villem Sakspere!

Kas vastab tõele, et igat käsku ei peagi täitma, nagu väidab mu vanameessõber?

KREETA KARBU

Kitsekülast

  

Lugupeetud Kreeta Karbu!

Vastab.

Piiblis on kümme käsku ja seitse surmapattu. Järelikult on 70% käskudest üksnes soovituslikud.

VILLEM SAKSPERE

tühjatoimetaja



TÕSI TAGA

- Bell leiutas telefoni, Mozart selle helinad.

- Töö tegi ahvist väsinud ahvi.

- Pabistan nagu põrsas kotis.

NETI RENT