Paps ja kuts

Kui on õues koerailm,

ilma koerata on külm...

Sestap käies õues pissil,

kutsu ikka põues issil!

ANDRES ÜLVISTE


VILDE VAADE

ANTON VILDE

R. Lang raamaturiiulile!

Ma ei saa aru, miks ei tohi meie külapoes ravimid müügil olla. See oleks mugav ja tervisele hea.

Aga sellest on vähe, et peale piima, leiva ja vorsti saab letist ka aspiriini ja kangemat peavalurohtu. Poes peab teha saama ka pisemaid lõikusi.

Näiteks on pimesool paistes või jämesool umbes. Milleks siis kohe linna arsti juurde sõita, kuhu on pikk tee ja kus on pikad järjekorrad, kui üle tee poes saaks asjad aetud?

Kui poemüüja oskab juba ravimite kohta infot anda, küll ta õpib ära ka pisioperatsioonide tegemise.

Noad on poes niikuinii käe-jala juures, vaja need ainult natuke teravamaks luisata.

Ja kui juba apteek ja lõikuslaud poes on, võiks sinna püsti panna ka perearsti vastuvõtupunkti. Õieti apteeker-müüja-perearst-kirurgi vastuvõtupunkti.

Küll müüja perearsti töögi ära õpib. Ta teab ju niikuinii kohalikke ostjaid läbi ja lõhki, tunneb iga memme ja taadi elulugu ja tõbesid.

Kliendile on see kasulik ja mugav - ei pea enam linna minema, vaid saab kõik asjad poes aetud.

Müüja oleks lihtsalt tavaline töökas inimene, kes ei tee midagi muud, kui annab kauba kätte, võtab kassas raha vastu, paneb kaubad riiulile, jändab rikkis taaraautomaadiga, võtab pisikeses laoruumis memme vastu, kuulab tolle hädad ära ja annab soovitusi edaspidiseks eluks, jookseb leti taha ravimipakendis olevat infolehte taadile ette lugema, tõttab lõikuslaua juurde puusaliigese operatsioonile, kust vahepeal käib ära poe ees, et eemale peletada sinna laaberdama kogunenud külajoodikud.

Selline superinimene oleks iga kapitalisti unistus.

Kui vallavalitsus tahab ja suudab müüja kohustusi natuke vähendada, nii et ka tema vahel end lihtinimesena tunneks, võiks poodi püsti panna iseteenindusleti.

Näiteks taaraautomaadi kõrval võiks olla ravimiautomaat: paned raha pilusse, valid sobiva toote kas tahkel või vedelal kujul, saad selle, manustad, ja ongi kogu lugu.

PS. Esimeste külmade tulekuga lõin autole haamriga naelad alla, et libedal teel püsida. Kaugele ei saanud sõita, sest rehvid läksid kohe tühjaks. Huvitav, miks nii? Vist mingi jama, peab auto töökotta viima.


MUDA MIHKEL PAJATAB

Mäletan, et kui vanasti midagi tarka öelda ei olnud, räägiti ilmast. Nüüd räägitakse ilma asemel haldusreformist. Seda juttu saavad veel mitmed põlved kuulda, sest ega seda mõtet teoks nagunii ei tehta.

Kabala Miina on püha viha täis, et kirjasaatmise hinda tõsteti. Tema on Luuavarre kõige viljakam kaebekirjade kirjutaja. Pole Eestis vist ainustki asutust, kuhu Miina poleks oma varesejalgu läkitanud. Tal on iga asja kohta oma arvamus ja ta pole millegagi rahul.

Miina oli ka Kreekasse oma juhtnöörid saatnud. Eks oma peapesu ole saanud ka Somaalia piraadid. Näis, kas markide hinna tõstmine suudab Kabala mamslil veidi hoogu maha võtta.

Poe juures arutasid filosoofid, et kuna pimedaks läheb nii varakult, siis võiksid plastõllepudelid olla fosforiga kaetud, et näeks pudelit suu peale panna. Muidu on oht suust mööda kummutada.

Helendava pudeli juurest läks jutt automaatselt helkuri peale. Filosoofid leidsid, et helkur ei päästa sugugi teie elu, nagu reklaam ütleb. Hiljuti uppus meil Luuavarres mees, kellel olid helkuriga püksid.

Paar päeva tagasi käis Põhu Karla meil ja teatas, et tema talveküte on nüüd valmis. Tema kasutab ainult vedelkütust, sest see soojendab keret kõige paremini.

Laupäeval proovime Kolme Mi Klubis kütuse omadusi. Meiega lubas liituda ka Tigu Evald.


VAATAKS TÕTT

PIRET TALI: "Kui noor ema vaatab isa ja last krõpsupaki pärast tülitsemas, ei suudagi ta otsustada, mitu last tal on."

Eesti Päevaleht, 8. november 2003


TÕRRE PÕHJAST

Kui ma olin 14, oli isa nii rumal, et suutsin teda vaevu välja kannatada. Kui aga 21 täis sain, ei jõudnud ma ära imestada, kui palju on vanamees selle seitsme aastaga juurde õppinud.

MARK TWAIN


TÕSI TAGA

Kodust läbi hüpata võib siis, kui põrand on mäda.

Mees jätab oma isa ja ema ning hoiab... küüned enda poole.

Must maagia on puhas pettus!

Kui rahvas valitsust kritiseerib, on tegemist kriitilise massiga.

ANDRES ÜLVISTE


Tänavu on täheldatud massilist toonekurgede sügisrännet Raplast Tallinna.

TIIA SOASEPP


AUSÕNA!

kartulisalat!

mul on homme sünnipäev!!!!  tahan teha kartulisalatit. retseptis on kirjas, et kartulid keeta koorega! aga kuidas ma tean kui palju tuleb koort panna???

Allikas: buduaar.ee/Foorum


PAETISME

- Kütusehind on nagu kahemehekiik - kui maailmas naftahind langeb, siis Eestis bensiinihind tõuseb.

- Miks on müügil säästupirnid, kuid säästuõunu pole?

- Künnivõistlus ei ületanud uudiste künnist.

- Vangidel on kinnisidee vabaneda.

JÜRI PAET


PEALT KUULDUD

Telekas käib "Tantsud tähtedega". Mia (8) vaatab ja küsib mõtliku näoga: "Kati Toots on ju Joosep Tootsi sugulane, eks emme?"


Pereliikmed võrdseks!

Paljud lapsevanemad tahavad juba enne maimukese sündi teada saada, kas tulemas on poiss või tüdruk.

Otsustavalt on sellise haiglase uudishimu vastu välja astunud aga sootu võrdsuse volinik Maie-Valdur Rindkere, kelle sõnul pole mitte mingisugust vahet, millisest soost laps sünnib.

“Mõned vanemad väidavad, et kui tuleb nn poiss, peaks ostma sinised siputuspüksid, kui aga sünnib nn tüdruk, peaksid riideid olema roosad,” lausus Rindkere, kelle sõnul on säärane mõtteviis pärit XIX sajandist, kui meil polnud internetti, YouTube'i ega demokraatlikku tsentralismi.

“Veelgi enam paneb nördima see, et poistele ja tüdrukutele tahetakse panna erinevad nimed! See on ju selge märk diskrimineerimisest. Miks ei võiks olla peres õed Albert ja Neeme ning vennad Tiiu ja Maimu? Mis vahet seal on?”

Rindkere sõnul on ettevalmistamisel uus pereseadus, mille kohaselt ei ole abiellujatel õigust teada ka oma tulevase abikaasa sugu.

Võrdõiguslikkuse seisukohalt pole mingit tähtsust sellel, millisest soost isikuga sa abiellud. Tähtsad on tunded – eks ütle ju vanarahvaski, et armastus ei tunne piire.

“Nimetada kedagi naiseks, või mis veelgi hullem – meheks!” hüüatas Rindkere. “Säärane vihakõne ei sobi XXI sajandi ühiskonda, veel vähem aga perekonda, sellesse ühiskonna algrakukesse, mis rajaneb ju ennekõike armastusel ja usaldusel ning teineteisemõistmisel.”

Rindkere sõnul on täiesti vastuvõetamatu, et juba alates esimestest elupäevadest hakatakse süütutest vastsündinutest kasvatama nn naisi ja paljudes peredes isegi nn mehi.

Uue seaduse kohaselt tuleb lastest kasvatada ausad kodanikud, kes armastavad oma maad ja rahvast ega tegele oma sootunnustega, mis teismeikka jõudes võib mõtted õppetöölt, treeningutelt ning muudelt vaba aja veetmise vormidelt sootuks valedele radadele viia.

“Maksuameti palge ees oleme ju lõppude lõpuks kõik võrdsed,” lisas volinik Maie-Valdur Rindkere.

HELMI TOPSIK
võrdne võrdsete seas