Tarmo Vaarmets
 
Meie vangid on pettunud

Hiljuti justiitsministeeriumi poolt vangide hulgas läbi viidud arvamusküsitlus näitas, et meie ühiskond on muutunud kurjaks, valelikuks, tänamatuks ning ebaõiglaseks.

Kaheteistkümneks aastaks peksmiste ning röövimiste eest süüdi mõistetud Valdo (nimi muudetud) tõdes, et sattus vanglasse esmajoones kaasinimeste pahatahtlikkuse tõttu.

"Mitmed pealtnäha kenad inimesed, kellele ma peksa andsin, hakkasid mulle vastu, üks oleks mind äärepealt rusikaga kõhtu löönud. Ja paari tuhande krooni pärast?! Kui sul endal on nii palju raha, miks ei võiks seda lihtsalt teistega jagada?" on Valdo ühiskonnas valitseva kurjuse pärast veel aastaid hiljem nördinud.

Vägistamiste eest kaheksaks aastaks vanglasse mõistetud Afonja "Lõsõi" Konontšuk pole samuti ühiskonna suhtumisega rahul.

"Olen mees parimais aastais," selgitas Afonja. "Üritasin seda headust, mis minus peitub, ka naisterahvastega jagada. Aga nemad? Selle asemel et tänulikud olla, pistsid kõigest jõust kisama, paar tükki jooksid ära ja kutsusid isegi politsei! Sellist Eestit mina küll ei tahtnud."

Et ühiskond on muutunud ihnsaks ja egoistlikuks, kinnitab ka teenekas röövel Heino, kes parasjagu kinnipidamiskohast hüppes on.

"Saime poistega teada, et ühel vanamehel on kodus voodimadratsi all suurem summa raha. No tema ju vana mees, mis tal selle rahaga ikka teha," rääkis Heino.

"Läksime poistega kohale, pakkusime mehele hea diili, et tema annab raha meile ja meie teda sel korral veel maha ei löö. Mehel polnud tänumeelt ollagi, ikka küüned enda poole. Valetas meil suud-silmad täis, et tema on haige inimene, et raha pole, et see, mis aastatega kogutud, on kirstu jaoks - ikka seesama vana laul mis neil kõigil," ei suutnud Heino ära imestada. Õnneks sai valetaja teenitud palga.

"Võtsime vanamehe ette, kütsime kere kuumaks. Ja vaata, mis välja tuli - mehel mitusada krooni padja all. Kuidas saab üks inimene nii valelik olla?"

Järgmine vangide heaolu-uuring toimub juba oktoobris, siis selgitatakse välja, kuidas on retsid rahul vanglates pakutava meelelahutusega.

JÜRGEN TOPSIK

vangide heaolu osakonna juhataja


VILDE VAADE

Mu naabrinaisel (ühel õdedest Tihedatest, täpsemalt Taljel) tuli millalgi eelmise aasta lõpul laps (vist poiss) välja.

Kui ma äsja põngerjat nägin, vaatas ta mulle oma armsate silmadega otsa. Ei öelnud mulle issi ega papa, vaid: "Masu". See oli tema esimene sõna!

Selle nädala algusest saati kuuluvad tema leksikasse ka veel võlusõnad "Täpe" ja "Tüpa" (mitte Tipp ja Täpp!). Aga issit ta öelda ei oska või ei taha. Tulevase majandusprofessori ego, mis muud.

Kõik see tuli meelde, kui sain teada, et meie riiklik ringhääling ja kolmas erakanal hoolitsevad töötajate eest. Tubli! Millal veel korraga kaks uudisteankrut saadet tegema tuua kui mitte praegusel raskel ajal.

Nüüd on kaks ühes ehk kaks diktorit korraga eetris, tööd saab kaks inimest (mitte üks nagu varem) ja kahel inimesel leib laual. Tore! Eks palk tehakse loomulikult pooleks, kuid raskel ajal asi seegi - peaasi et inimestel tööd on. Ja hea seegi, et nüüd on ka kolmandal erakanalil oma ilmapoiss - veel üks saab leiva lauale.

Kõik see tuli meelde, kui kuulsin, kuidas Brüsselisse meie külvivolinikku valitakse. Üks tahab, et Vuntsi-Kallas jätkaks, teine teda ei taha. No on alles operett! Valige lõpuks ära, andke inimesele raskel ajal mingitki tööd!

Kõik see tuli meelde, kui nägin telekast, et jälle hakkas mingi naisterahvaste vahetamine pihta.

Käesolevaga esinen pöördumisega: palun tehke ka parteivahetamise saade. Vaadake, kui palju huumorit saaks, kui saadaks mõne ninasarviku nagu orava kusagile rattasse siblima või mõne rahvaliitlase isamaalaste juurde platsi puhtaks pühkima.

Kas see ikka on juhus, et külvivoliniku valimine ja naistevahetus algasid ühel ja samal ajal? Rääkimata veel superstaari otsingutest.

Kõik see tuli meelde, kui tuli meelde see, et astusin eelmisel nädalal ühel soojal ööl täiskuu ajal vabatahtlikult sunniviisiliselt parteisse. Millisesse, enam ei mäleta, sest silme ees on võtnud kirjuks. Igatahes öeldi, et tuleb järgida vanade liivlaste vanasõna: parem ninasarvik peos kui orav katusel.

ANTON VILDE
staartaksojuht


AMET EI RIKU

- Grimeerija tegi näo, nagu oleks kõik korras.

- Müügimees kauples ennast tööle. 

- Uude kainestusmajja tehakse prominendisviit. 

- Elumeest kummitas kondoomipuudus. 

- Linnatänaval kohtusid hoolas meer ja meelas hoor.

ANDRES ÜLVISTE


TÕSI TAGA

- Esmalt seagripi värk, nüüd veel Arctic Sea jama!

TARMO VAARMETS


PEALT KUULDUD

Trollis on palju rahvast, aga enamik seisab. Mõned istekohad on vabad.

Viieaastane Janar: "Vanaema, miks nad ei istu?"

"Eks nad ole päev läbi töö juures istunud ja nüüd tahavad püsti seista."

"Imelikud inimesed... Bussis on ju palju mõnusam istuda kui töö juures!"


VAATAKS TÕTT

TIIT TAMMSAAR: "Valimiste eel suureneb riigikogulaste arv, kes puid istutamas käivad."

Kroonika, 2. mai 2006


TÕRRE PÕHJAST

Vatikan on asendusemade vastu. Õnneks ei olnud neil seda põhimõtet siis, kui Jeesus sündis.

ELAYNE BOOSLER


TALULIIDU NÄPUKAD

- Ilmateade ütles, et tuleb viimane nädalavahetus. 

- Müüa uued kolme ja viie korpusega kartulikuldajad. 

- Valitsus hakkab pigitama riigifirmasid.

- Toilasse tulid kokku vaevurid. 

- Perenaise haigestumise tõttu müüa kaks hobust, kitsed ja konid.

TIIA SOASEPP


RETROVIISOR

Hiljaaegu lugesin propagandalehest Pealinn, et on valminud dokfilm Nõmme turust ja selle avamisest tänavu maikuus. No propagandafilm ikka.

Olin ise ka avamisel. Nüüd meenutan.

Rahvast murdu justkui Madonna kontserdil.

Seejärel saabub Savisaar imekauni noore naisautojuhi juhitud Mercedesel. Siis läheb lahti. Mikrofoni ette astub Nõmme linnaosavanem Rainer Vakra ja hakkab kiitma Savisaart - tema olevat olnud ainus, kes jagas ära turu ümbertegemise vajaduse ja seda igati toetas. Hurraa!

Savisaar oma vastukõnes kiidab jälle Vakrat, kes nii lühikese ajaga asja korda ajas. Õige ju. Jälle hurraa!

Siis ronib pukki Nõmme koguduse õpetaja, et turg sisse õnnistada. Ja muu hulgas hakkab patrama midagi sellest, et kristlik kirik on alati kaubandustegevust soosinud ja nii edasi. Siis õnnistab Isa, Poja ja Püha Vaimu nimel turu sisse ning hullunud mass tormab turuplatsile.

Jään mõtlema ja sisse ei lähe. Ei mahukski.

Piiblis oli justkui midagi teistmoodi kirjas. Kui Kristus saabus Jeruusalemma temp-lisse, nägi ta, et templist on tehtud turuplats. Ta vihastas, põimis kokku piitsa ja peksis sellega kõigepealt kõik kitsed ja lambad ja muud pudulojused templist välja.

Seejärel lükkas ta raevunult ümber kõik rahavahetajate lauad. Paras valuutaspekulantidele. Lõpuks käratas tuvimüüjatele, et tema isa koda kaubakojaks teha ei tohi ja kupatas ka need sealt minema. Sellised lood olid.

Muidu on Nõmme turg tõesti kena koht. Pudulojuseid seal ringi ei hulgu, valuutaspekulante pole, tuvid lendavad vabalt. Jeruusalemma templist aga on alles vaid Nutumüür.

Lembit Remmelgas


KOKSTI

Minu teadmised
valimisvõitlusest
suudlemise matsud
maadlemise sutsud

A. ITSKOK