Kord kurtis üks mudane sookoll:

   “Kes lõpetaks tohuvabohu

ning ütleks, mis on minu sooroll,

   ja sokutaks sookvoodi sohu?”

A. ITSKOK


Mehed elagu kauem!

Statistikaameti hiljutisest uuringust selgus, et vanemaealised naised kannatavad vaesust kaks korda enam kui mehed. Selle ebainimliku olukorra on aga tekitanud mehed, kes on ühiskonnas teenimatult juhipositsioonil ning seda enda kasuks kavalalt ära kasutavad.

Ei ole ju saladus, et just mehed on need, kes naised nii majanduses, poliitikas kui ka pereelus kõrvale tõrjuvad ning õrnemale soole kannatusi tekitades elu naudivad.

Meeste alatus tuleb eriti esile siis, kui nad ühel ilusal päeval kõik unarusse jätavad, käed vastutusest puhtaks pesevad ning parematele jahimaadele siirduvad.

“On täiesti talumatu,” teatas rahvastikuminister Valdur Rindkere, “et niimoodi käituvad need, kes peaksid pere ja abikaasa ülalpidamise eest vastutama. Selle asemel jätavad nad naised vaesusse virelema.”

Sotsiaalteadlased selgitasid välja, et enamik üle 68-aastastest meestest ei taha jätkata elu oma vananeva abikaasaga, et koos temaga majanduslikku vastutust kanda. Selle asemel valivad nad kergema vastupanu tee ning surevad oma kohustustest kõrvale hoidmiseks lihtsalt ära.

“Meeste vastutustundetus on ennekuulmatu,” lausus minister Rindkere.

Olukorra parandamiseks on juba välja töötatud varandusliku diskrimineerimise ennetamise seadus, mille kohaselt on ennetähtaegne ning ilma mõjuva põhjuseta suremine meeste hulgas keelatud, keelust üle astujate suhtes alustab politsei väärteomenetluse.

Et varandusliku diskrimineerimisega veelgi tõhusamalt võidelda, hakatakse kõikidele meestele alates 35. eluaastast määrama igakuiseid ennetavaid trahve.

“Kes kannatab, see kaua elab,” sõnas minister Rindkere ning avaldas lootust, et meeste eluiga tõuseb peagi naistega võrdsele tasemele.

Trahviraha toel luuakse rahvastikuministeeriumi juurde töörühm, mille ülesandeks on veelgi tõhusama rahvastikupoliitika väljatöötamine.

FRIEDRICH REINHOLD FEISSPUKK

rahvastikuministri nõunik


VILDE VAADE

Maksin ennetavad kahjuhüvitised Langile heaga ära, sest niikuinii läheb mul ütlemiseks. Tasusin kohe kolmeks aastaks ette, siis on hooleta. Allikakaitse või asi.

Telefonidega on meil viimasel ajal imelikud jamad olnud. Esiti ütles üles Elioni süsteem. Läks aega, enne kui ühel ja samal päeval ütles üles EMT süsteem ning taksofoniäri lõpetati meil ametlikult ära. Milline paradoks!

Telefonivõnge oli nii tugev, et selle lained jõudsid järellainetusena lausa Draamateatrisse keset “Panso” etendust. Jõnksud panid Edgari telefoni helisema ja tema enda telefonile vastama.

Kui see ei ole juhus, siis mis see on? Mul on piisavalt tundetaipu, et öelda: see pidi ülitugev rike olema! Kelle tuumikvõrk üles ütles, see vajab veel selgitust.

Käisin Ansipil Tartus tema majas külas, seal olid Ligi, Lang, Gräzin, Astok, Kruuse, Klaas, Pevkur, Maripuu, Pentus, Palling — ühesõnaga kärgpere. Aeglesime veidi, siis käisime saunas, aluspüksid jalas. Jänes tegi toimeabi korras pulktuhleid. Pärast tegime mõned õllevaadid. Äge kohtumine oli, ehkki ma ei vahetanud nendega ühtegi sõna, sest ei ole ju enam millestki rääkida.

Pärast leidsin enda seest ampulli. Kust ma selle sain, ei tea. Igatahes läksin dr Enneti juurde ja pärast kindluse mõttes veel dr Liivi juurde Lasnamäele. Ja mis selgus? Keegi oli ampulli mulle salaja tagumikku torganud!

Nüüd siis taipan, miks olen viimasel ajal täielik jahok. Tohter Liiv vaatas ampulli pealt, et pean iga päev tegema vähemalt ühe õlle või paar pitsi konjakit või pool klaasi haljast. Tähendab, et kui ma ei joo, siis ei saa ma järgmine päev isegi vett enam juua. Mis mul üle jääb? Olen kraptik kodanik edasi.

Kui Toompea odavast sööklast läbi astusin, vihjasid mulle teatud allikad (mitteidioodid), et joomist meelitav ja õhutav ampull on valitsuskoalitsiooni salaplaan, kuidas aktsiisimaksuga kassat täita. Tegelikult olla see üks-ühele maha viksitud ühest ELi juhindist. Mina olin esimene. Nii et kodanikud — olge valvel!

Tähtedega tantsud lõppesid ära. Mis nüüd küll saab?!

ANTON VILDE

isetöötajast rahard, kajamipidaja



VAATAKS TÕTT

KAAREL TARAND: “Otsustades selle järgi, mida Riigikogu mehed soolist võrdõiguslikkust käsitledes suust välja ajavad, võivad nad naisi peksta küll.”

Eesti Päevaleht, 24. jaanuar 2003



TÕRRE PÕHJAST

Pärisin ühelt birmalaselt, miks naised pärast sajandeid meeste järel käimist nüüd äkki nende ees kõnnivad. Ta ütles, et sõjast saadik on alles jäänud palju lõhkemata maamiine.

FBI direktor ROBERT MUELLERTÕSI TAGA



- Kui oled kaelast saadik pasa sees, ei tohi nina norgu lasta.

- Kui oled juba pumba juures, siis arvesta, et ühel päeval saad niikuinii märjaks.

VILLEVERE ARVO



VASTUS VÕLGU

- Miks ei müüda jõululaadal eluküünlaid?

- Kas kapsaks loetud raamatust saaks kapsahautist?

- Kas unetut aitaks unekott?

JÜRI PAET



AMET EI RIKU

- Laisk koristaja pandi musta nimekirja.

- Tark sondeerib pinda, loll käib lihtsalt pinda.

- Suitsetaja, kes kopsuvähist ilma jääb, on tubakafirmalt petta saanud.

- Kehkenpüks oli lõdva kummiga.

- Joodik kippus kuritarvitama isegi usaldust.

- Peeter rajas Euroopasse akna, Putin toru.

ANDRES ÜLVISTE



ANEKDOOT

Kohtuvad Sõõrumaa ja Kruuda.

Kruuda: “Tead mis? Ma ostsin nii vägeva elevandi, et hoia ja keela. Viimase peal!”

“Elevandi? Misjaoks?”

“No mõtle ise! Iga jumala hommik niidab mul maja ümber muru ära. Teeb hommikusöögi. Siis viib lapsed kooli. Pärast toob tagasi. Siis aitab neil koduseid töid teha. Öösel valvab maja. Uskumatu!”

“Ei või olla! Ja see on elevant?”

“Elevant.”

Sõõrumaa vaikib pikalt. Ütleb siis: “Kuule, müü mulle! Mul on just sellist tarvis.”

“No jäta nüüd, kes siis sellist elevanti müüb.”

“Sada milli!”

“Hea küll. Teeme kaupa. Raske südamega teen selle tehingu.”

Mõne aja pärast kohtuvad ärimehed taas.

Sõõrumaa: “Kuule, ma ei jaga su elevandiga matsu.”

“Mis temaga siis lahti on?”

“Vähe imelik on. Trampis mul maja ümber muru ja lillepeenrad mudaks, teeb öösiti nii koledat häält, et ehmatab kõik poolsurnuks. Külalismaja lammutas laiali, nüüd asus häärberi kallale…”

Kruuda on mõnda aega vait. Ütleb siis: “Ilmaasjata sõimad elevanti, Urmas.”

“Ee… miks?”

“Niimoodi sa teda küll maha ei müü.”