Kõigepealt on valimisdebatte seekord rohkem. Kokku on eetris seitse “Valimisstuudiot”. Alustame 26. jaanuaril majanduse, maksude ja tööpuuduse teemadega. 2. veebruari debatis on teemadeks välis- ja julgeolekupoliitika ning riigikaitse. Kolmandas “Valimisstuudios” kohtuvad üksikkandidaadid. 16. veebruaril on kultuuri- ja haridusteemaline väitlus.

Venekeelne debatt on ETV 2 eetris 28. veebruaril. Valimiste nädal on traditsiooniliselt tihe. 2. märtsi arutelu teemaks on meditsiin, toimetulek ja ääremaastumine ning debattide maratoni kulminatsiooniks erakondade esinumbrite väitlus valimiste eelõhtul.

Teiseks oleme suurendanud saatejuhtide ringi — valimissaateid teevad mitte ainult ERRi inimesed, vaid kogu Eesti ajakirjandusmaastiku parimad tegijad. Asja eesmärk on, et ükski poliitikutele esitatud küsimus ei jääks vastuseta, kusjuures kõikidelt poliitikutelt küsitakse ka ebamugavaid küsimusi.

Kes debattides osalevad, kes neid saateid juhivad?

Valimisdebatid on klassikaline teleformaat, kus erakondade esindajad peavad mitte ainult lubadusi jagama, vaid ka selgitama, kuidas konkreetselt neid lubadusi ellu viiakse.

Saatejuhtidena olen seekord endale appi palunud Anvar Samosti, Indrek Treufeldti, Aarne Rannamäe, Peeter Kaldre, Urmas Vaino, Johannes Tralla, Marko Reikopi ja Lauri Hussari.

Tahtsime muuta analüüsi laiapõhjalisemaks ja nii on igasse debatti kutsutud kolm tippajakirjanikku, kes kõik on antud teemaga põhjalikult tegelnud ja kelle roll oleks anda kiireid vahehinnanguid väitluse käigule.

Esimese “Valimisstuudio” ajakirjanike ümarlauas osalevad Meelis Mandel, Vallo Toomet ja Argo Ideon.

Uudse kontseptsiooni mõtteks on lõhkuda tavapärast rutiini ja mitte lasta poliitikutel pelgalt lubadusi ette vuristada. Igas debatis osalevad kõik valimistel üles antud erakonnad.

Milliseid valimissaateid lisaks teledebattidele eetrisse jõuab?

Täiesti uue asjana on 23. veebruaril eetris meelelahutuslik mälumäng, kus omavahel võtavad mõõtu erakondade võistkonnad. Selle saate mõte on lihtne — panna poliitikuid proovile väljaspool nende igapäevast keskkonda.

Kuidas televisioon ja raadio valimisteemaliste saadete puhul koostööd teevad?

Televisioon ja raadio teevad tihedalt koostööd, alates teemade planeerimisest ning lõpetades saatejuhtide kasutamisega. Näiteks kohalike omavalitsuste valimiste eel juhtisime valimisdebatte koos Vikerraadio saatejuhi Lauri Hussariga ja tagasiside nende kohta oli väga positiivne. Ka seekord võtame enda kanda kõige vastutusrikkama ehk siis erakondade esinumbrite väitlussaate.

Nii palju teadmiseks, et kõik tele- ja raadioprogrammide valimissaated kantakse ERRi portaalides otse üle ning lisatakse sinna ka järelvaatamiseks



ERRi
on kõigile huvilistele alates eilsest avatud rahvusringhäälingu ja e-Riigi Akadeemia koostöös valminud valijakompass. Küsimustik aitab kasutajal võrrelda oma seisukohti 30 ühiskondlik-poliitilise sõlmprobleemi osas riigikogu valimistel kandideerivate erakondade seisukohtadega. Vähem kui ööpäeva möödudes keskkonna avanemisest on testi läbi teinud üle 21 000 inimese.

Riigikogu valimised toimuvad 6. märtsil.