Inimestele seostuvad nad rohkem lillepoodides pakutavate eripäraste lilledega, meie enda looduses kasvavaid teatakse ja märgatakse vähem.

Festivali eestvedaja Maarika Toomel ütleb, et korraldajad püüavad inimestele siin appi tulla, aidata väärt lilli metsa all ja aasal märgata ning väärtustada. Jaanipäevale järgnev nädal sobib ajaliselt selleks hästi, sest just siis õitseb kõige enam orhideesid.

Vilsandi rahvuspargis on orhideepäevi tehtud varemgi. Läbi nädala kestev festival otsustati ette võtta selleks, et anda huvilistele võimalus tutvuda piirkonnaga pikema aja jooksul.

“See on Saaremaal ka aeg, mil liigub kõige enam suvekülalisi, ja festivali kava oleme kokku pannud nii, et saaksime koos kohalike ettevõtjatega tutvustada ka piirkonna teisi väärtusi,” rääkis Maarika Toomel.

Lääne-Saaremaa on tema sõnul koht, mida maksab avastama tulla. “Peale orhideede on siin looduslikult koos kõik see, mis inimestel Saaremaaga seostub,” lausus Toomel.

Festivalile tulijad saavad tutvuda eheda Lääne-Saaremaa külaleluga ning teha koos saatjaga jalutuskäigu uhkete kiviaedade ja vanade taludega Karala külas. Osaleda võib merereisil Vilsandi rahvuspargi saarestikku, tutvuda Vilsandi energia­majaga, pidada päikeseloojangul Kuriku pangal piknikku ja teha mõnda muudki.

Kõige selle keskel jäävad esimesele kohale ikkagi orhideed.

“Need, kes tulevad orhideeretkele, ei pea kahetsema,” lubas Toomel. Eelmisel nädalal nägi ta ise tunnise retke jooksul kümmet liiki orhideesid. Tagamõisa poolsaarel jalutanud seltskond loetles aga koguni 17 liiki orhideesid.

Orhideefestival

- Orhideefestival “Märka lille!” toimub Saaremaal Vilsandi rahvuspargis 25.−30. juunini. Ürituse korraldab MTÜ Meremaa koostöös Loona mõisaga.

- Rohkem teavet ja kava leiab veebiaadressilt www.loonamanor.ee.

Allikas: Maaleht