ETKL märkis teates, et „Eesti Maarahva Kongressi“ ei kavatse keegi, vähemalt käesoleva aasta jooksul, kokku kutsuda.

ETKLil pole midagi selle vastu, kui erakonnad otsustavad maaelu ja põllumajandust puudutavaid teemasid arutada. Kui erakonnad kutsuksid ETKLi oma konverentsidele, oleksid nad nõus selgitama, millist põllumajanduspoliitikat talupidajad vajaksid.

"Antud juhul püüab üks erakond korraldada oma valimiseelset maaelukonverentsi Eesti Maarahva Kongressi sildi all, lootes saada seeläbi üritusele oluliselt suuremat poliitilist kaalu. Olgu siinjuures veel mainitud, et erakondadeülese Eesti Maarahva Kongressi kokkukutsumist ja ettevalmistamist alustas käesoleval kevadel Eesti Maaülikool ning moodustas ka vastava korraldustoimkonna, mille tööst võttis osa ka ETKLi esindaja. Selle kavandadav toimumisaeg oli planeeritud käesoleva aasta 28. oktoobriks. Peale seda kui üks erakond otsustas kuulutada oma valimiskoosoleku maarahva kongressiks, loobus Maaülikool võidujooksust kongressi korraldamisel," selgitas ETKL.

Esimene Eesti Maarahva kongress kutsuti kokku maaelu ja põllumajandust esindavate organisatsioonide ning maaomavalitsusliitude poolt ning selle korraldustoimkonnaga ühinesid ka kõik toonased poliitilised erakonnad. Korraldustoimkonnas lepiti kokku konsensuse alusel jaotatavd mandaadid ja delegaatide valimiste kord. Esimene kongress võttis vastu ka kongressi statuudi.

Eestimaa Talupidajate Keskliit on mittepoliitiline talupidajate huve esindav katusorganisatsioon. Liit on teadlik sellest, et nende liikmeid võib leida kõikidest Eestis esindatud erakondade nimekirjadest.