Teistes maakondades jääb määratud trahvide arv viie-kuue piiresse.

Ida prefektuuri korrakaitsebüroo liiklusjärelevalve talituse juht Alvar Ottokar leiab, et suur trahvide arv Virumaal tuleneb sealse politsei hoolsusest.

Eakad väljaspool asulat

Sellel on oma põhjus: käesoleval aastal on Ida prefektuuri haldusterritooriumil õnnetuste arv kergliiklejatega kasvanud, sellest tingituna pööratakse neile ka liiklusturvalisuse tagamise mõttes suuremat tähelepanu.

“Liiklusjärelevalves on oluline inimelude säästmine,” räägib Ottokar. “Jalgratturid on igapäevases liikluses ühed suuremad ohuallikad, seega peavad ka nemad täpselt täitma liiklusalaseid norme, et mitte õnnetusse sattuda.”

Politsei- ja piirivalveameti korrakaitsepolitseiosakonna komissar Riho Tänak ütleb, et olukord ratturitega erineb asulasisestel ja -välistel teedel märgatavalt.

Asulaväliste teede jalgratturite seas on rohkem eakamaid inimesi, kel kipub lisaks varustuse uuendamisele olema pahatihti probleeme ka sõidukindlusega.

Linnas on tuledeta sõitjate seas jällegi enam nooremat rahvast, kes ei tunne kas reegleid oma lapseea tõttu või põhjendavad nõutava varustuse puudumist lühikeste ja harvade sõitudega.

Keskmine trahvisumma tulede puudumise eest on 33 eurot. Suurim trahv 400 eurot, mis on ka maksimaalselt võimalik, on määratud Narvas.

Politsei on paljudel kordadel piirdunud tulede puudumisel suulise vestlusega, trahvi rikkumise eest määramata.

“Kui aga tegu oli korduva rikkumisega või juht andis oma käitumisega selgelt mõista, et sõna jõust tema õiguskuulekusele suunamiseks ei piisa, vormistati väärtegu,” kirjeldab Tänak.

Uue liiklusseaduse järgi peab pimeda ajal või halva nähtavuse korral põlema rattal nii esi- kui ka tagatuli.

“Inimese enda huvides on kiiremas korras rattale tuled kinnitada ning end autojuhtidele sel viisil paremini nähtavaks teha,” ütleb komissar Tänak.

Lisaks valgustamata ratturitele on politseil linnades kõige rohkem muret nende ratturitega, kes kipuvad eirama fooritulesid või laveerivad neist mööda aeg-ajalt jalakäijate ülekäigurajale sõites ja siis jälle autoteele põigates.

Samuti on õnnetusi juhtunud reguleerimata ülekäiguradadel, kus jalgratturid ei ole endale teadvustanud, et neil puudub rattal sõites teed ületades eesõigus.

Tulede müük kasvab

Ratturite valgustatus siiski pidevalt paraneb.

Paide Kaubamaja asejuhataja Liliana Kerge ütleb, et septembris on tulede läbimüük pisitasa kasvanud. Praegu läheb nädalas müügiks keskmiselt 15 tulede komplekti, 15 eraldi esituld ja 15 eraldi tagatuld.

Ostjate seas on populaarseim 6.90 eurot maksev patareidel töötav tulede komplekt, kus esituli on LED-lamp ja punane tagatuli tavalise pirniga.

Kui aga tahta esituld, mis jõudsasti ka teed valgustab, mitte ei tee nähtavaks vaid ratast, tuleb arvestada 15–20 euro suuruse väljaminekuga.

Jäneda elanik Aavo ostis tuled augusti lõpus, kui Tapa linna Keskuse poes olid müügil vaid kaheksaeurosed esi- ja tagatuled, mistõttu mehe väljaminekuks kujunes üle 16 euro.

“Nõme, et ostsin enne kampaaniat,” ütleb Aavo nüüd.

Igale hinnale ja maitsele

Tapa linna Keskuse poe juhataja Ene Porkon ütleb Aavo nurina peale, et nende poes on 3.80 maksvad komplektid olnud pidevalt müügil.

Oli kuidas oli, nüüd on Aavo siiski rahul, sest üsna kalli hinnaga hangitud esituli valgustab teed väga hästi.

Tapa valla elanik, kes ei soovinud oma nime ajalehes näha, ostis vajaliku komplekti umbes kuue euro eest Tallinnast Bau-hofi ehituskaubamajast.

Komplekti esituli kujutab endast taskulampi, mille saab leistangil olevasse hoidjasse panna.

Parima hinnapakkumise tiitlile kandideerib Koduekstra kauplus Tallinnas, kus mitme valgusdioodiga tagatuli maksis septembri alguses 1.79 eurot.


UUS LIIKLUSSEADUS

Kuni sada trahviühikut

§ 259. Jalakäija, tasakaaluliikuri juhi, jalgratturi, pisimopeedijuhi, loomveoki juhi või sõitja poolt liiklusnõuete muu rikkumise eest /.../ karistatakse rahatrahviga kuni kümme trahviühikut.

Sama teo eest, kui see on toime pandud joobeseisundis; kui sellega on tekitatud inimesele ettevaatamatusest tervisekahjustus või kui sellega on tekitatud varaline kahju või liiklusoht, karistatakse rahatrahviga kuni 100 trahviühikut.

Allikas: liiklusseadus